Rookmelders redden levens

“In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is kwam bij mij pas, toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen, maar me realiseerde dat mijn kleren weg waren. Je verzamelt in je leven spullen die herinneringen met zich mee dragen en die komen nooit meer terug”, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte.

woningbrand

Twee jaar geleden alles kwijt

Chantal en haar gezin werden 2 jaar geleden in 1 klap uit hun normale leven weggerukt toen de oplader van de elektrische scooter in brand vloog en de brand oversloeg naar hun huis. Het huis brandde volledig uit. “Mijn man werd wakker van een harde knal en toen hij ging kijken zag hij dat er beneden brand was en riep ‘brand! Eruit!’ Ik rende direct naar mijn dochter, toen 3 jaar oud. Eenmaal buiten zagen we de vlammen al boven het dak uit komen. Op dat moment sta je vol adrenaline en voel je nog geen emoties. Maar je leven wordt al snel heel complex. Je staat letterlijk op straat. We zijn in de afgelopen 2 jaar 8 keer verhuisd.”

Rookmelders redden levens

Een brand ontwikkelt zich razendsnel. De giftige rook die bij een brand vrijkomt is dodelijk. Een levensgevaarlijke situatie kan binnen 4 minuten ontstaan. Zelfs een klein brandje in een bank kan ervoor zorgen dat de giftige rook binnen 2 minuten andere ruimtes en zelfs andere woningen kan binnendringen. Vroege ontdekking van brand is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen.

Wettelijke verplichting

Per 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht op elke etage in de gang een rookmelder te plaatsen. Joost Ebus, onderzoeker-adviseur bij de Brandweeracademie en lid van de Adviescommissie Nationale Brandpreventieweken: “Een mooie ontwikkeling, maar wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar omdat je je gezin veilig wilt hebben. Ik zie nog te vaak dat ik bij een uitgebrande woning kom en de rookmelders nog in de verpakking of zonder batterij op de kast lagen. Op rookmelders.nl vind je welke rookmelders goed zijn en waar je ze moet plaatsen.” 

Elke slaapkamer een rookmelder

Hij adviseert om ook in elke slaapkamer een rookmelder te plaatsen: “Giftige rook kan zich onvoorspelbaar door je huis verspreiden. Het komt vanuit de brandruimte via de stopcontacten en kabelgoten andere kamers binnen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten.”

logo rookmelders redden levens