Weet van water

Het was weer een droge zomer met extreem weer. Droogte, hitte en wateroverlast zullen in de toekomst vaker voorkomen. Dat vraagt om een tuin die hierop voorbereid is. Die je schaduw geeft in de zomer en die het water opvangt in de herfst en de winter. Wil je jouw tuin hierop voorbereiden? Dan is NU hét moment om dat te doen.

Logo Weet van water

Plant meer groen in je tuin

Wil jij ook insecten, bijen, vlinders en vogels in je tuin? Hoe? Zorg dan voor veel variatie in beplanting en gebruik planten die het hele jaar bloeien of groen blijven. Denk aan de planten ijzerhard bijvoorbeeld, of ooievaarsbek, anemonen en grassen. De hovenier bij jou in de buurt heeft vast nog meer goeie tips voor je!

Zo voorkom je onkruid

Niemand zit toch te wachten op gif in z’n tuin?! Er zijn veel soorten planten die weinig onderhoud nodig hebben en die goed tegen droge of natte omstandigheden kunnen. Vul deze planten aan met bodembedekkers zodat het onkruid geen kans krijgt en je hebt helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig!

Poot nú je bloembollen

Ben je gek op bloembollen? Dan is de herfst dé tijd om ze te poten! Vroeg in het voorjaar heb je dan een prachtige bloemenzee waar de bijen graag op af komen. Water de grond in Voorkom wateroverlast en haal wat tegels uit je tuin. Of gebruik tegels die water doorlaten. Het is belangrijk dat het regenwater de grond in kan en niet de straat op stroomt waar het voor overlast zorgt. Meer planten orgen bovendien voor een gezondere bodem en in de zomer heb je minder last van de hitte.

Vang je regenwater op

Maak je regenpijp los van het riool en vang het op in je tuin. Of plaats een regenton. Ook leuk: maak hoogteverschillen. In vijvertjes of poelen kun je water tijdelijk opslaan en het ziet er ook nog eens heel leuk uit! Help de dieren overwinteren Wist je dat er heel veel dieren in je tuin overleven? Die zoeken beschutting. Hoe meer takjes en blaadjes, hoe beter! Deze winter laten we dus blad, uitgebloeide bloemen en takjes lekker liggen!

Zorg nú voor schaduw in de zomer

De herfst is de ideale tijd voor het planten van bomen en vaste planten. Zorg dus nu voor natuurlijke schaduw met bomen of een begroeide pergola. Ook een groen dak draagt bij aan een lagere omgevingstemperatuur.

HERFSTTIPS VOOR EEN WATERVRIENDELIJKE EN AANGENAME TUIN

  • www.weetvanwater.nl
  • Heb je tips of leuke voorbeelden? Deel ze om anderen te inspireren met #weetvanwater 

Berkelland weet van water is een initiatief van de gemeente Berkelland en Waterschap Rijn en IJssel.