Gratis cursus voor mantelzorgers in Berkelland

“Deze cursus had ik niet willen missen en kwam op het juiste moment in mijn leven. Elke bijeenkomst was waardevol en leverde inzichten op! Er wordt écht geluisterd. Ik gun dit iedere mantelzorger!”

Dit is een van de reacties van deelnemers die de cursus De Kunst van het Zorgen en Loslaten hebben gevolgd. Veel mantelzorgers staan automatisch klaar voor hun naaste dierbaren. Of dat nu voor hun ouder(s), partner, kind of vriend(in) is. Voor bijna alle cursisten geldt dat de zorg soms sluipenderwijs de overhand krijgt en zij de neiging hebben zichzelf te vergeten. En zo ontstaat langzaamaan ’t gevoel dat je jezelf kwijt geraakt of dat je je klem voelt zitten, moe of overspannen dreigt te raken. Vanuit zo’n situatie ligt overbelasting op de loer. Hoe vind je weer ’n balans tussen én voor jezelf zorgen én voor de ander?

Cursus
De cursus De Kunst van het Zorgen en Loslaten helpt daarbij. Je wordt je meer bewust van je  manier van zorgen: hoe je dat doet met wie je bent. Waar raak je uit balans tussen het zorgen en je  eigen behoeften? Je leert stilstaan bij je eigen gedrag, maar ook bij je wensen, kwaliteiten en valkuilen. Je herkent veel in de ervaringen en verhalen van de andere mantelzorgers in de groep en het is prettig om te horen dat je niet de enige bent. Veiligheid, respect en jezelf mogen zijn, zijn erg belangrijk en worden gewaarborgd.

De ervaringen van mantelzorgers die deze cursus eerder volgden zijn zeer positief:
“Er wordt zeer goed uitgelegd en het is voor iedereen te begrijpen. Ik heb veel opgestoken, waar ik in de praktijk iets aan heb. Vooral dat loslaten sprak me aan. Ik dacht ‘dat lukt me nooit’, maar het is toch gelukt! Ik denk meer na voordat ik wat doe. 
Ik zeg niet meer zo snel ‘ja’, wat ik voorheen op de automatische piloot wel deed. Wat ik het meest toepas is dat ik eerst nadenk wat ik wil voordat ik ergens ‘ja’ op zeg en ik doe het nu meer samen met anderen. Deze cursus verveelt nooit!”
 
In oktober start de volgende cursus, doe je mee?
De cursus in Berkelland gaat half oktober weer van start en bestaat uit 7 bijeenkomsten verspreid over een periode van 5 maanden. De cursus wordt gesubsidieerd door de gemeente Berkelland en is gratis. Er kunnen maximaal 10 mantelzorgers meedoen.

Aan het begin van de cursus ontvang je een cursusmap met alle onderwerpen en praktische oefeningen. Kijk voor meer informatie op www.mantelzorgenloslaten.nl.
Neem voor verdere informatie en opgave contact op met Fabiola Heupink van IVT: 0545-478 346 of info@mantelzorgenloslaten.nl, of met Wim Staargaard van Voormekaar Berkelland: 06-47160107.