Jong in coronatijd

Ze gaan zitten op het picknickbankje dichtbij de fietstunnel in Ruurlo: burgemeester Joost van Oostrum en Britt Wezinkhof. Om te praten over corona, wat dit met je doet als jongere en welke mogelijkheden er nog wel zijn. “Je wilt je leven ook niet stil zetten.”

Burgemeester en Britt op anderhalve meter bij de fietstunnel in Ruurlo

Britt is net 21 jaar en begint na de zomer aan het tweede jaar van haar studie Sociaal Werk in Nijmegen. Een tijd van festivals, uitgaan en de wereld ontdekken, zou je denken. Maar corona zet een streep door heel veel agenda’s. Joost: ”Ik begrijp dat dit lastig is, zeker voor jongeren en studenten. Alle leuke dingen waar je in de zomer naar uit kijkt gaan niet door of zijn anders georganiseerd.” Britt: “Corona zit echt wel in mijn achterhoofd. Je probeert het zo goed mogelijk te doen en rekening te houden met de afstand. Maar je bent ook jong en je wilt je leven niet stil zetten he. Daarom proberen mijn vrienden en ik om creatief om te gaan met de regels. Door bijvoorbeeld veel buiten af te spreken.”

Denken in oplossingen

Dit voorjaar begon Britt aan haar stage bij Jimmy’s, de talentenbroedplaats voor jongeren uit Berkelland. “Toen in maart ineens bijna alles op slot ging, merkte ik dat jongeren veel behoefte hadden om bij elkaar te komen. Dat vond ik wel bijzonder, omdat je misschien denkt: zij zijn digitaal zo handig, zij ontmoeten elkaar online.” Joost: “Ja, elkaar echt kunnen spreken is toch anders. Ik denk dat dat ook de reden is dat bepaalde buitensporten onder jongeren een flinke boost hebben gekregen. Zo is het skeeleren en skaten op de Maat in Eibergen razend populair. Dat vind ik mooi om te zien, hoe jongeren dat dan zelf oppakken. Er kan een heleboel niet, dan wordt er naar oplossingen gezocht om elkaar toch veilig te kunnen ontmoeten.”

Niet alleen een bijbaan deze zomer

Deze zomer geen festivals voor Britt, maar dat betekent niet dat zij hele dagen in de tuin te vinden is. “Aan het einde van mijn stage startte bij Jimmy’s het project Jeugd aan Zet, bedoeld om jongeren deze zomer te stimuleren om sociaal en maatschappelijk betrokken te zijn in Berkelland. Ik was zo enthousiast over dit project dat ik zelf ook mee wilde helpen.”

Inmiddels zijn er ruim 50 jongeren die op dezelfde wijze invulling geven aan hun zomervakantie en meehelpen met de organisatie van allerlei lokale activiteiten. Bij het klussen bij de voetbalvereniging in Neede bijvoorbeeld, de schoonmaak van de Ruurlose fietstunnel of het klussen bij een zorgboerderij in Beltrum.

Talentendag

Britt vervolgt: “Het is echt ontzettend leuk. Met elkaar hebben we lol, helpen we een vereniging of maken we zelf plannen om jongeren uit Berkelland te bereiken. Zo hebben we met een groepje jongeren bedacht om een Talentendag te organiseren.”

Joost: “Wat ga je dan doen?” Britt: “We willen jongeren online en later dit jaar in het openluchttheater in Eibergen een podium geven om te laten zien wat zij in huis hebben.” Joost: “Dat klinkt goed, door corona werd onze wereld ineens een stukje kleiner, maar kreeg je tegelijk ook tijd om na te denken over wie je bent, wat je wilt en wat je kan.” Britt: “Ja klopt en die talenten mogen wat ons betreft gezien worden! We zijn nog wel aan het bedenken hoe we het evenement in het openluchttheater zo coronaproof mogelijk kunnen organiseren.” Joost: “Laat je daar niet door weerhouden he, zie deze tijd ook als een uitdaging. Kijk hoe het veilig anders kan, ondanks corona is er nog steeds een heleboel mogelijk. Ik kom graag kijken als het zover is!”

Project voor jongeren

Jeugd aan Zet is een project bedoeld om jongeren iets leuks te bieden deze zomer waarmee zij tegelijk ook iets kunnen betekenen voor lokale stichtingen, verenigingen en de medemens. De organisatie is in handen van Stichting Buiten de School, de Berkellandse Uitdaging, het Assink Lyceum, Jimmy’s en de gemeente Berkelland.

Meer weten over Jeugd aan Zet?

Over de Talentendag? Of ben je jong en heb je een leuk idee voor leeftijdsgenoten in coronatijd? Neem contact op met Jongerenwerker Veronica Kasteel: v.kasteel@gemeenteberkelland.nl of telefoonnummer 06 44 23 65 63.