Start campagne tegen drugslabs in buitengebied Achterhoek

Drugscriminelen hebben hun weg naar de Achterhoek gevonden. Onlangs werd nog een hennepkwekerij aan de Bedrijvenweg in Neede opgerold. Dit naar aanleiding van een anonieme tip bij Meld Misdaad Anoniem. Vandaag start in Berkelland een campagne tegen druglabs in het buitengebied van de Achterhoek.

Burgemeester Joost van Oostrum: ‘We zien in Berkelland, net als in de hele Achterhoek, dat drugscriminaliteit toeneemt en extremer wordt. Inwoners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s. Ook kan het in een kleine gemeenschap lastig zijn een melding over je buren te doen. Het anonieme meldpunt biedt dan uitkomst. Meer bekendheid hiervoor is daarom echt nodig!’

Meld Misdaad Anoniem
Jaarlijks stuurt M. 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk, dus niet van de politie. Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.

Meldingen in de Achterhoek
In de politie-eenheid Oost-Nederland kwamen in 2019 in totaal 33 meldingen binnen dankzij Meld Misdaad Anoniem over de productie van synthetische drugs. Dit is een stijging van 32% ten opzichte van het jaar ervoor. Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord. We willen voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld. Dat eigenaren door criminelen worden geïntimideerd en uitgebuit.

Waar op letten?
Omdat iedereen elkaar kent in een kleine gemeenschap gaat bepaald gedrag opvallen: het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavepatroon. Bij de verhuur van een pand, de opbouw van een lab en het verduisteren van afval zijn veel partijen betrokken en het zorgt voor activiteit rond een drugslab. Burgemeester Joost van Oostrum hierover: ‘De bewoners van het buitengebied zijn onze ogen en oren. Ik roep hen op alert te zijn en opvallend gedrag te melden. En dat kan dus ook anoniem. De productie van drugs en dumpingen van afval zorgen namelijk voor levensgevaarlijke situaties in en rondom panden, woonwijken en natuurgebieden.’

Campagne
De campagne wordt gevoerd in samenwerking met het RIEC Oost-Nederland, Openbaar Ministerie, politie, LTO Noord, het Platform Veilig Ondernemen Oost Nederland en de acht Achterhoekse gemeenten. De Provincie Gelderland ondersteunt de campagne. Gebruikers en bewoners van het buitengebied worden hierover met flyers en posters en online geïnformeerd. Via social media en websites worden video’s en banners verspreid.