Mantelzorger, Petra Koldeweij

Mantelzorg is hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit de directe sociale omgeving. Onder mantelzorg vallen allerlei soorten van hulp en zorg: huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, toezicht en emotionele steun. Wij gingen op pad en vroegen Petra Koldeweij wat mantelzorg voor haar inhoudt.

Mantelzorger Petra Koldeweij in de deuropening

Een hele dagtaak aan mantelzorger zijn

Petra Koldeweij is mantelzorger voor haar man én vader. Voor haar vader doet Petra al jarenlang zijn boodschappen en andere huishoudelijke taken. Samen met de verzorging van haar man heeft ze daar een hele dagtaak aan! “Mijn man kreeg tweeënhalf jaar geleden een auto ongeluk en heeft moeite met dingen onthouden. Het gevolg daarvan is dat zijn energie weg is gezakt.”

Onbegrip vanuit omgeving

Voor Petra is het vanzelfsprekend om haar geliefden te helpen. Waar ze tegenaan loopt is het onbegrip vanuit de omgeving. “Bij mijn man is niet direct zichtbaar dat hij ergens last van heeft. Er wordt mij dan vaak de vraag gesteld waarom ik mantelzorger ben van mijn eigen man.” Petra is mantelzorger met heel veel liefde. “Ik laat mijn partner niet in de steek. Hij stond ook voor mij klaar. Dat neemt niet weg dat mantelzorger zijn voor je geliefde niet normaal is en heel indringend.”

Hulp vragen is moeilijk

Petra krijgt uit haar omgeving wel hulp aangeboden en er wordt gevraagd hoe het met haar gaat. Toch vindt zij het moeilijk om zelf om hulp te vragen. “Hulp vragen is niet vanzelfsprekend. Als het echt nodig is zou ik dat wel doen.” Waar Petra dan wel behoefte aan heeft en gelijk als tip wil meegeven: “Geef mantelzorgers meer aandacht en vraag hoe het met hen gaat en of je iets voor hen kan betekenen! Geef een luisterend oor, want het is heel belangrijk dat wij er zijn. Mantelzorgers zijn hard nodig want er zijn genoeg mensen die ze hard nodig hebben!” roept Petra op.

Vragen over mantelzorg?

Heeft u als mantelzorger vragen of bent u op zoek naar andere vormen van ondersteuning? Voormekaar is er voor u. Neem gerust contact op met Voormekaar: 0545-250 300 of mail naar info@voormekaar.net.