Maart

 • Welzijnsraad vergadert 10 maart

  26 februari 2021

  De Welzijnsraad vergadert op woensdagavond 10 maart 2021 digitaal. De nieuwe portefeuillehouder, mevrouw Gerda ter Denge, sluit aan bij de vergadering van de Welzijnsraad om kennis te maken met de leden van de Welzijnsraad en hun werkwijze.

 • Help elkaar via Naobercontact

  26 februari 2021

  Wilt u zich inzetten voor een ander? Zoekt u hulp of contact met een naober als het even niet lukt? Eenmalig, iedere week of alles daartussen in? In de buurt? Zoek en vind elkaar via Naobercontact!

 • Appartementen in Eibergen

  26 februari 2021

  Het college van B&W heeft positief gereageerd op plannen van een ontwikkelaar om 4 appartementen te realiseren aan de Grotestraat 37 in Eibergen.

 • Stemmen met een visuele beperking

  26 februari 2021

  De gemeente Winterswijk maakt het mogelijk voor kiezers met een visuele beperking om met een stemmal en audiovoorziening te stemmen.
  Inwoners van de gemeente Berkelland die daar gebruik van willen maken, kunnen hun stempas omzetten in een kiezerpas.

 • Natuurherstel Stelkampsveld

  26 februari 2021

  In maart 2021 starten provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer met het vervolg van de werkzaamheden voor natuurherstel en herinrichting van het beschermde natuurgebied Stelkampsveld, tussen Barchem en Borculo. Stelkampsveld maakt deel uit van Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

 • Vergadering Cliëntenraad Participatiewet

  26 februari 2021

  De Cliëntenraad Participatiewet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk vergadert op donderdag 11 maart 2021 om 19.30 uur digitaal.

 • Woonwensen- en Leefbaarheidsonderzoek

  26 februari 2021

  Zo’n 40.000 Achterhoekers van 18 jaar en ouder ontvangt in deze eerste week van maart een uitnodigingsbrief om mee te doen aan het Achterhoeks Woonwensen- en Leefbaarheidsonderzoek (AWLO). In 2017 werd dit onderzoek ook uitgevoerd. Anno 2021 is het nodig om de inzichten te actualiseren en ontwikkelingen in beeld te brengen.

 • Aanpak speeltoestellen

  26 februari 2021

  Binnenkort gaat de gemeente op verschillende plekken speeltoestellen verwijderen. Het gaat om toestellen die bij de veiligheidsinspectie zijn afgekeurd of verouderd zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat er iets vergelijkbaars terugkomt op dezelfde plek.

 • Informerende avond windenergie

  26 februari 2021

  Op 10 maart 2021 om 19.30 uur is er een digitale informerende avond over windenergie voor raadsleden en genodigden. Inwoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom om tijdens deze digitale avond mee te kijken. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

 • Regels evenementen in één document

  03 maart 2021

  Evenementen zijn belangrijk voor een gemeenschap. Met jaarlijks tussen de 350 en 400 grote en kleine evenementen hebben we er een behoorlijk aantal. Ze zijn de bindende factor voor een dorp, buurt of straat. Tot nu toe was er geen handig overzicht van wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een evenement. We hebben dat nu in één document samengevat.

 • Waar zijn de stembureaus?

  26 februari 2021

  Op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 kunt u vervroegd uw stem uitbrengen in 4 stembureaus. Zo spreiden we mogelijke drukte. Het vervroegd stemmen is voornamelijk bedoeld voor kiezers die tot de kwetsbare (risico)groep horen. De 4 stembureaus zijn op 15 en 16 maart 2021 geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

 • Samen d’ran met duurzame zonne-energie!

  04 maart 2021

  Onder het motto samen d’ran werken de gemeenten in de Achterhoek hard aan de duurzame ambitie energieneutraal te worden. Iedere inwoner kan hieraan zijn eigen steentje bijdragen, bijvoorbeeld door met eigen zonnepanelen stroom op te wekken. Agem Energieloket haakt hierop aan met een collectieve inkoopactie voor particuliere woningbezitters onder de noemer Achterhoekse Zonactie.

 • Geef uw mening over een duurzame Achterhoek en swipe mee!

  04 maart 2021

  Van 1 tot en met 21 maart 2021 vindt een grootschalige online peiling plaats over duurzame energie in de Achterhoek. In slechts 3 minuten kunt u ‘swipend’ aangeven wat u vindt van verschillende mogelijkheden voor windmolens en zonneparken. Laat nu uw stem horen in het belang van de toekomst van de Achterhoek.

 • Extra tegemoetkoming voor inwoners met plotselinge inkomensdaling

  08 maart 2021

  Inwoners die door corona een groot deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt, kunnen een extra tegemoetkoming van de gemeente krijgen. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is speciaal voor inwoners die door een plotselinge en onverwachte terugval in het inkomen, noodzakelijke kosten zoals huur, hypotheek of de energierekening niet meer kunnen betalen. De tegemoetkoming is voor inwoners van Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk en is vanaf 8 maart tot 31 juli 2021 aan te vragen bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en kan met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 januari 2021.

 • College positief over woningbouwplannen bij café Van Otten in Rietmolen

  09 maart 2021

  Het college van B&W wil meewerken aan een plan voor woningbouw in Rietmolen. Het gaat om 4 woningen en 3 appartementen op de locatie van café Van Otten aan de Pastoor van Everdingenstraat 33 in Rietmolen.

 • Buurtbus 199 rijdt weer

  12 maart 2021

  Sinds 8 maart 2021 rijdt buurtbus 199 weer tussen Eibergen/Rekken en Haaksbergen. De dienstregeling is ongewijzigd. Met de bus is in het afgelopen jaar van alles gebeurd. Er is een kuchscherm, een ventilatie-unit en een HEPA-filter geplaatst om chauffeur en passagiers zoveel mogelijk veiligheid te bieden.

 • Wat zou u doen?

  12 maart 2021

  Wij vroegen u om te reageren op de vraag van Dorien die 21 jaar is, studeert en zorgt voor haar zieke moeder. Welke tips heeft u voor haar om deze situatie vol te kunnen houden? Deze keer adviezen van een ervaringsdeskundige en van Voormekaar.

 • ZEG Achterhoek actueel

  12 maart 2021

  ZEG Achterhoek is hét startpunt voor jongeren uit de regio die willen leren of werken, of die een steuntje in de rug nodig hebben. Jongeren tussen de 16 en 27 jaar worden bovenmatig getroffen door de coronacrisis. Velen zijn veerkrachtig en flexibel, maar er is ook een groep die het moeilijk heeft. Daarom is ZEG Achterhoek actueler dan ooit. Dit online platform is er om deze jongeren verder te helpen, juist nu ze de hulp extra nodig hebben.

 • Praat mee over duurzame energie

  12 maart 2021

  Wat vindt u als inwoner belangrijk bij het opwekken van duurzame energie in de Achterhoek? Net als in de rest van Nederland, moeten we ook in onze regio aan de slag met het opwekken van duurzame energie met zon en wind. De eerste stappen zijn gezet. Denk mee over de keuzes die de Achterhoek moet maken voor de volgende stap!

 • Welke stembureaus zijn geopend vandaag en morgen?

  15 maart 2021

  Op maandag 15 en dinsdag 16 maart kunt u vervroegd uw stem uitbrengen in vier stembureaus. Zo spreiden we mogelijke drukte. Het vervroegd stemmen is voornamelijk bedoeld voor kiezers die tot de kwetsbare (risico)groep horen. U kunt zelf bepalen op welke locatie binnen de gemeente Berkelland u uw stem uitbrengt.

 • Hulp voor ondernemers bij heroriëntatie

  18 maart 2021

  Het coronavirus en de bijkomende coronamaatregelen zorgen voor uitdagingen voor veel ondernemers. De gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) gaan ondernemers daarom adviseren bij het maken van keuzes voor de toekomst die het beste passen bij iedere afzonderlijke ondernemer en bedrijf. De gemeenten bieden steun aan ondernemers die hulp willen bij heroriëntatie. Aanmelden is gratis via ROZ.

 • Taallessen en huiswerkbegeleiding voor (kinderen van) statushouders

  19 maart 2021

  Sinds de zomer van 2020 wordt in Borculo Taalmaatjes aangeboden; een leuke manier om te oefenen met Nederlands. Dat gaat goed en daarom wordt dit nu uitgebreid met huiswerkbegeleiding tegen leerachterstanden!

 • Als de hamer valt…

  19 maart 2021

  Als de hamer valt is het besluit genomen. Zo gaat dat tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad. Vanwege de coronamaatregelen vonden de raadsvergadering van 16 maart digitaal plaats.
  De vergadering was te volgen via de livestream van de gemeente Berkelland.
  Hieronder in het kort de beslissingen die de gemeenteraad heeft genomen.

 • Commissie Bestuur en Sociaal vergadert op 30 maart

  19 maart 2021

  De raadscommissie Bestuur en Sociaal vergadert op 30 maart. De vergadering van de raadscommissie Ruimte van 31 maart vervalt. Door de maatregelen vanwege het coronavirus vinden deze vergaderingen online plaats. U kunt ze live volgen via internet.

 • Op zoek naar een maaltijdservice?

  19 maart 2021

  Lukt het moeilijker om zelf te koken? Naast afhaalmogelijkheden van verschillende (horeca) ondernemers kunt u ook maaltijden aan huis bezorgd krijgen.

 • Vrijwilligersvacatures

  19 maart 2021

  Op de website van Voormekaar staan regelmatig leuke vrijwilligersvacatures. Zoals de zoektocht van Speeltuinvereniging De Koppel naar oppassers en bestuursleden en de vacature van muziekvereniging Excelsior Eibergen. Ga naar www.voormekaar.net en ontdek dat er altijd wel een vrijwilligersvacature is die bij u past!

 • Cliëntenraad vergadert

  29 maart 2021

  De cliëntenraad van de SDOA vergadert op 8 april 2020 om 19.30 uur digitaal. U kunt deze vergadering na aanmelding digitaal volgen.

 • Scholen ruimen zwerfafval op

  29 maart 2021

  Woensdag 24 maart 2021 deden 7 scholen met zo’n 692 leerlingen mee aan de landelijke opschoondag. Het doel is om de buitenruimte schoner te maken en bewustwording te creëren.

 • Kavels Haarlo te koop

  30 maart 2021

  De gemeente Berkelland verkoopt 3 kavels in Haarlo op locatie De Garve.
  De kavels zijn gelegen aan De Pas, de woonwijk aan de Borculose kant van Haarlo.

 • Woningbouw locatie Prinsen

  29 maart 2021

  Het college van B&W heeft besloten in te stemmen met het verzoek om in 2 fasen 24 woningen te realiseren op de locatie Prinsen aan de Eibergseweg 13 in Haarlo.

 • Achterhoekse Zonactie

  29 maart 2021

  Agem voert namens 9 Achterhoekse gemeenten, waaronder Berkelland het Energieloket uit. Ze zijn het aanspreekpunt in de Achterhoek, waar u met al uw vragen over energiebesparing terecht kunt voor een eerlijk en onafhankelijk advies. Agem Energieloket heeft nu een collectieve inkoopactie om gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen.

 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

  29 maart 2021

  Bent u door de coronacrisis in financiële problemen gekomen waardoor u de huur, hypotheek of gas, water en licht niet meer kunt betalen? Misschien heeft u recht op de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). U kunt deze tegemoetkoming nog aanvragen bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).

 • Welzijnsraad vergadert 7 april

  30 maart 2021

  De Welzijnsraad vergadert op woensdagavond 7 april 2021 digitaal.
  In april wordt onder meer gesproken over de resultaten van het woonwensenonderzoek, het meedoen-arrangement sociaal domein en het inrichtingsplan ‘Samen aan het Stuur’. Daarnaast komen de algemene punten aan de orde.

 • Veel gebruik asbestverwijdering

  30 maart 2021

  De sanering van de asbestdaken vinden we als gemeente erg belangrijk. Daarom tekent wethouder Maikel van der Neut deze maand een landelijke samenwerkingsovereenkomst met de minister.

 • Activiteiten jonge mantelzorgers

  30 maart 2021

  Elke eerste woensdag van de maand organiseert Voormekaar Berkelland iets leuks voor jonge mantelzorgers in Berkelland in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Op woensdagavond 7 april 2021 staat ‘leer programmeren en maak je eigen mini-game’ op het programma.

 • Informatieavond windenergie

  30 maart 2021

  Op 6 april tweede informatieavond over windenergie in Berkelland. Initiatieven voor grootschalige windturbines moeten in Berkelland voldoen aan het beleid Ruimtelijk Ordening en Duurzame Energieopwekking (RODE). De gemeenteraad wil het RODE-beleid herijken om windinitiatieven goed te kunnen beoordelen.

 • College positief over woningbouw bij Kerkemeijer in Rekken

  30 maart 2021

  De recent opgerichte Dorpscoöperatie Rekken U.A. wil horecagelegenheid Kerkemeijer transformeren ten behoeve van woningbouw. Door deze ontwikkeling in eigen beheer uit te voeren, wil de Dorpscoöperatie betaalbare huur- en koopwoningen in Rekken realiseren voor de eigen inwoners. Het college van B&W heeft positief gereageerd op het verzoek.