Stemmen met een visuele beperking

De gemeente Winterswijk maakt het mogelijk voor kiezers met een visuele beperking om met een stemmal en audiovoorziening te stemmen.
Inwoners van de gemeente Berkelland die daar gebruik van willen maken, kunnen hun stempas omzetten in een kiezerpas.

Stemmen met een stemmat

Stemmen in Winterswijk

Dat maakt het voor hen mogelijk in Winterswijk te gaan stemmen. Tot uiterlijk 12 maart 2021 17.00 uur kan een kiezerspas aangevraagd worden. Daarna is het helaas niet meer mogelijk. Een kiezerspas aanvragen kan via de website of per mail, of persoonlijk op het gemeentehuis. Voor de laatste optie moet telefonisch een afspraak worden gemaakt.

Hoe werkt het?

Een medewerker van het stembureau legt uw stembiljet in een mal met gaatjes. Via de soundbox met koptelefoon hoort u welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie u wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door gaatjes te tellen onder de gewenste partij. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.

Ook mensen met dyslexie, laaggeletterdheid, slechte handfunctie of een andere aandoening kunnen de stemmal en soundbox gebruiken. Heeft u enkel moeite met het lezen van de kleine letters op het stembiljet? In ieder stembureau ligt een loep met verlichting voor u klaar. Vraag daar gerust naar.

Waar kunt u stemmen met de stemmal?

Op het stembureau in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25 in Winterswijk.