Vraag van Gerard

Wij vroegen u om te reageren op de vraag van Gerard, die na een huwelijk gaat scheiden en alles goed wilt regelen voor zijn kinderen. Welk tips heeft u voor hem? Deze keer adviezen van een ervaringsdeskundige en van Voormekaar.

Gerard: We gaan scheiden. Hoe kunnen we dit goed regelen voor onze kinderen?

Vraag Frank uitgetekend

Bianca Leussenkamp, Register Mediatior MfN/ Rechtbankmediator

Scheiden is naast veel verdriet, teleurstelling, boosheid en vele andere emoties ook een formeel proces. Een proces dat tegelijkertijd in een soort balans naast elkaar verloopt normaliter. Bij je vraag wat je nu kunt doen en waar je moet beginnen is denk ik het onderstaande van groot belang: Eigenlijk is er een eerste -wezenlijke- vraag aan jullie beiden: “Hoe is jullie verstandhouding?”

Is deze goed genoeg dan kun je contact opnemen met een Geregistreerd MfN Mediator Familierecht die jullie gezamenlijk door het hele proces van scheiden loodst tot de afronding. Alle praktische, juridische, financiële en fiscale zaken komen aan bod met een continue oog voor jullie gezamenlijke belangen en die van de kinderen in jullie situatie.

De mediator neemt het stokje over en weet wat er geregeld moet gaan worden voor jullie.

Is de verstandhouding helaas minder goed en lukt dit naar jullie inschatting niet meer gezamenlijk, dan kan ieder zelfstandig een eigen advocaat in de arm nemen en zij zullen jullie ieder apart in ditzelfde proces bijstaan.

Mensen vragen mij vaak: “wanneer is een mediator of advocaat goed?”

Ik denk dat de basis moet zijn dat jullie een gevoel van vertrouwen moeten voelen bij de persoon/en in kwestie naast dat iemand aantoonbaar over de deskundigheid beschikt. Vraag gerust bij het Scheidingsloket bij de Gemeente om namen en ervaringen van mediators en advocaten in Berkelland, Google ze, vraag in jullie omgeving waar mensen goede ervaringen hebben, en neem contact op met de mediator of advocaat. Tijdens dit eerste contact ontstaat er vaak wel een gevoel of er een klik is of niet. Na jarenlange ervaring denk ik dat als jullie het juiste gevoel, bij de juiste persoon/en voelen, het voor jullie de passende mediator of advocaat zal zijn.

Ik wens je en je gezin veel sterkte en wijsheid komende tijd toe!

Voormekaar, Leila Bunkers

Ook al ga je uit elkaar, je blijft altijd samen ouders van jullie kind(eren). Ondanks de moeilijkheden die een scheiding met zich meebrengt voor jullie als ouders. Zorg voor een veilige, stabiele en liefdevolle basis voor jullie kinderen. Communiceer met elkaar over de kinderen, niet over elkaar tegen de kinderen, maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn en geef de kinderen de mogelijkheid om te vertellen hoe het bij de andere ouder was.

Het online Scheidingsloket

Ouders en opvoeders met vragen over uit elkaar gaan kunnen terecht bij het online Scheidingsloket. Verschillende professionals beantwoorden uw vragen. Denk aan een financieel expert, een kindbehartiger, een mediator of een notaris. Meer informatie over het Scheidingsloket, maar ook tips en adviezen over uit elkaar gaan met kinderen vindt u op de website van het Preventie Platform Jeugd: www.preventieplatformjeugd.nl/scheiden.

Nieuwe vraag: doet u mee?

wat zou jij doen Frank, getekende animatie

Frank (35): “Ik heb schulden en durf geen brief meer open te maken. Wat kan ik doen?”

Vragen stellen en ervaringen delen. Daarmee helpen we elkaar. Heeft u een tip voor Frank die zomaar echt kan zijn? Herkent u het dilemma, wat heeft u toen geholpen? Stuur uw reactie uiterlijk 26 mei naar welzijn@voormekaar.net.
U antwoordt vanuit uw eigen ervaring, kennis en kunde, bedoeld om Frank en andere inwoners uit Berkelland in een soortgelijke situatie verder te helpen. Er is geen goed of fout. We verzamelen de adviezen die u en anderen hebben gegeven en selecteren een aantal. In juni leest u deze (anoniem) in BerkelBericht en online terug.

Heeft u een vraag of wilt u advies?  

opvoeden-meedoen-ziekte-werk en inkomen-hulp-mantelzorg-thuissituatie
Misschien loopt u al een tijdje met een vraag of bent u benieuwd naar het advies van anderen. In Berkelland helpen we elkaar maar al te graag. Mail (anoniem) uw vraag of dilemma naar welzijn@voormekaar.net.