Wat is er anders bij deze verkiezing?

De organisatie van de komende Tweede Kamerverkiezing wordt door corona anders dan we gewend zijn in Nederland.

Er zijn meerdere verkiezingsdagen: 15,16 en 17 maart

Normaal gesproken hebben we in Nederland één verkiezingsdag waarop kiezers kunnen stemmen op een stembureau. Bij de Tweede Kamerverkiezing zal dit anders zijn. Bij de verkiezingen in 2021 kunt u op 3 dagen stemmen: maandag 15 maart, dinsdag 16 maart en woensdag 17 maart tussen 07.30 uur en 21.00 uur.

Vervroegd stemmen (early voting)

Op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart gaat een beperkt aantal stembureaus open voor het vervroegd stemmen. Het vervroegd stemmen is voornamelijk bedoeld voor kiezers die tot de kwetsbare (risico)groep horen. Dit is naast de mogelijkheid om op de verkiezingsdag te stemmen of het geven van een volmacht.

Waar kunt u vervroegd stemmen?

Stemlokalen die vervroegd open zijn voor het uitbrengen van uw stem:
•    Gemeentehuis, Marktstraat 1, Borculo
•    Zalencentrum de Huve, Grotestraat 52, Eibergen
•    Café-Restaurant De Tapperij, Julianaplein 4, Ruurlo
•    Natuurpark Kronenkamp, Kronenkamp 14, Neede

De openingstijden van deze stembureaus zijn van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Briefstemmen voor 70+

Kiezers die 70 jaar of ouder zijn kunnen per brief stemmen. U hoeft dan niet naar een stembureau te komen om te stemmen, maar dit mag natuurlijk wel.

Hoe kunt u stemmen per brief?

U kunt op 2 manieren stemmen per brief:
•    U verstuurt het stembiljet per post naar de gemeente Berkelland
•    U levert het stembiljet in bij een speciaal ingericht afgiftepunt (briefstembureau) op het gemeentehuis. Dit kan van 10 tot en met 16 maart tijdens de normale openingstijden en op 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur.

Let op! Dat u uw briefstembiljet inlevert bij het speciaal ingericht briefstembureau op het gemeentehuis. Dit is bij de receptie.

Naast de mogelijkheid om per brief te stemmen ontvangen de 70+ kiezers ook een stempas. De zogenaamde stempluspas. Hiermee kunt u op de normale manier zoals u gewend bent uw stem uitbrengen op een stembureau.

Hoe het stemmen per brief precies werkt wordt uitgelegd in onderstaand filmpje:

Coronamaatregelen op stembureaus

De coronamaatregelen die op het stembureau gelden, volgen de dan geldende RIVM-richtlijnen. Dit geldt voor zowel de kiezers als voor de stembureauleden, zodat u veilig kunt stemmen en werken op het stembureau. Alle benodigde beschermingsmiddelen zullen aanwezig zijn.

Maatregelen op de stembureaus

•    De stembureaus worden aangepast met looproutes, spatschermen en een aparte in- en uitgang.
•    Bij de in- en uitgang staan zuilen met een handdesinfectiemiddel. Wij verzoeken u dan ook om uw handen bij binnenkomst en vertrek te ontsmetten.
•    Iedere kiezer krijgt een eigen ‘rode potlood’ om te stemmen. Maar u mag ook zelf een rood potlood meenemen.
•    Er is een extra stembureaulid aanwezig die ervoor zorgt dat er niet te veel kiezers in het stembureau aanwezig zijn en de materialen regelmatig ontsmet worden.
•    Het gebruik van mondkapjes is verplicht.

Bekijk hier het filmpje van de Rijksoverheid 'Stemmen in coronatijd'