Buren van familie Wali

Een portret van Lenny en Piet van der Giessen uit Eibergen. Zij zijn de buren van Nawzad en Dilsoz Wali, vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Nawzad en Dilsoz Wali

Nawzad en Dilsoz Wali

Vluchtelingen, die een verblijfsvergunning hebben gekregen, gaan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Zij hebben recht op een woning. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wijst deze vergunninghouders toe aan gemeenten. Ook de gemeente Berkelland moet hen passende woonruimte aanbieden. De komende weken geven we hen een gezicht. En ook hun buren, de vrijwilligers, enzovoort. Deze week deel 2.  

Lenny en Piet van der Giessen op een bankje

Lenny en Piet van der Giessen over familie Wali: "We bellen, appen en eten bij elkaar. Ze zijn net als familie voor me".

Ooit kwamen zij -net als hun Irakese buren, familie Wali - als nieuwe inwoners in Eibergen terecht. Alleen was hun woonplaats dichterbij, Schiedam. Ze kenden toen niemand en voelden zich niet gelijk thuis. Het was wennen, vooral voor haar. We spreken Lenny (67) en Piet (66) uit Eibergen, buren en later goede vrienden van de gevluchte familie Wali uit Irak die we vorige keer portretteerden.

Hautain en ABN

“Toen wij hier kwamen vond ik het verschrikkelijk", zegt Lenny. "Piet werd als militair gestationeerd op Kamp Holterhoek. Ik kende niemand en zat alleen thuis". Het duurde even voordat zij in de buurt geaccepteerd werden. "De buren gingen naar het werk of deden afstandelijk, herinnert Lenny zich. "Ze vonden me een stadse, hautain, want ik sprak ABN”. Al met al heeft  familie Wali  zich gemakkelijker aangepast dan ik", concludeert ze achteraf, Toen ze werk kreeg, ging het stukken beter. Ze kon aan de slag als ziekenverzorgende in het Eibergse bejaardentehuis d’n Claoshof (nu Meergaarden). De eerste zes jaar als bejaardenverzorgster en later als doktersassistente bij een huisarts, 30 jaar lang. Piet kon - na Kamp Holterhoek bij Jonker aan de slag, een elektrotechnisch bedrijf in Eibergen dat net was opgericht. Hij zou daar 38 jaar werken. Nu genieten ze samen van hun pensioen. 

Omgang makkelijker

In het gesprek over de familie Wali vallen vaak de woorden ‘uitzonderlijk stel’, ‘goed geïntegreerd’ en ‘zeer gastvrij'. Mensen met een goede instelling. Ze voelen zich nergens te goed voor, ze pakken alles aan. Piet van der Giessen heeft wel een verklaring voor de goede integratie van dit gezin. “Zij zijn niet streng gelovig en dat maakt de omgang makkelijker", vindt hij.  "Het duurde wel even voordat we bevriend raakten", vult zijn vrouw Lenny hem aan. "Ze woonden schuin aan de overkant en voor hen was de drempel groot omdat zij in een sociale huurwoning woonden en wij in een koopwoning. Misschien zagen ze ons toen als rijken. Ik vind dat flauwekul, maar ik denk dat zij daardoor in het begin het contact hebben afgehouden.  Later hoorden we dat ze de buren hadden uitgenodigd, maar wij waren toen op vakantie. Wij hebben op straat kennisgemaakt. Nawzad Wali had toen nog geen werk en hij was aan zijn auto aan het sleutelen. En soms kwamen de kinderen wel eens aan de deur voor een heitje-voor- een- kwarweitje”. 

Twee rechterhanden

Van een groet en een vriendelijk praatje op straat kwam het later tot hulp over en weer. En uiteindelijk vriendschap en nog meer contact. Verjaardagen en eten bij elkaar is al lang niet vreemd meer. Piet lachend: "Ik heb toevallig twee rechterhanden en ben met pensioen, dus ik heb hen in huis geholpen met electra, de badkamer en de vloer." Lenny vult hem aan: "Op hun beurt hebben zij ons ook geholpen. Piet en onze naaste buurman waren bezig om in hun tuin een rij coniferen eruit te halen. Nawzad en zijn zwager - die bij hen op bezoek vanuit Zweden – en net langs liep, zagen dat en hebben gelijk geholpen. Die bomen waren toen er zo uit. Dat bedoel ik. Zelfs de visite helpt". 

Lastig te verstaan

"Eerst was het best lastig om Nawzad te verstaan", weet Lenny nog, "Zijn vrouw Dilsoz sprak beter Nederlands. Niet iedereen heeft een talenknobbel. Piet: "Ach, dat hebben mijn vrouw en ik ook. We redden ons wel met het Engels, Frans en Duits".

Knuffel en kus

Cultuurverschillen zijn er natuurlijk wel, maar bij hen niet zo dat ik daar niet mee kan omgaan, zegt Piet. "Ik kan Nawzads vrouw Dilsoz gewoon begroeten met een knuffel en een kus. Niets aan de hand. Fijn dat dat gewoon kan”.

Goed integreren

Buurman Piet is goed te spreken over zijn buren, maar minder over vluchtelingen die nog onderweg zijn naar een veilig plek in Duitsland, Frankrijk of Nederland. "Als ik die beelden op tv zie van de vluchtelingenstroom in Hongarije dan heb ik daar wel moeite mee. Ze zijn boos, gooien eten en drinken dat hebben gekregen weg. Kijk, ik vind het prima dat ze komen, maar de overheid moet er wel voor zorgen dat het redelijke aantallen zijn en ze goed verspreid worden zodat ze goed kunnen integreren. En verder moeten we rekening houden met mensen in Nederland die aan de onderkant van de samenleving moeten leven, zoals alleenstaande moeders met kinderen en ouderen."

Stel je open 

Mochten anderen vluchtelingen met een verblijfsvergunning als buren krijgen dan adviseert het echtpaar het volgende: "Stel je open, maak contact en wacht dan af hoe zij reageren. Maar heb wel geduld want in veel gevallen moeten ze de Nederlandse taal nog leren. Wij wisten ook niet hoe familie Wali was in het begin. Nu hebben we goed en warm contact. We bellen en Whatsappen en gaan bij elkaar eten. Ze zijn net als familie".

Begeleiders gezocht

We zijn op zoek naar vrijwilligers die vluchtelingen willen begeleiden. We hebben mensen nodig die de vrijwilligers wegwijs maken in hun nieuwe woonplaats. Die vluchtelingen willen laten zien waar voorzieningen zijn, zoals school, winkels, dokter, apotheek, sportclubs, zwembad, enz. 

Bent u iemand die deze mensen op weg wil helpen, dan kun u contact opnemen met mevrouw Willemijn van den Boom, telefoon 0545-250 250.

Oproep aan particuliere huiseigenaren

Gemeente Berkelland en Wooncorporatie ProWonen willen vluchtelingen met een verblijfsvergunning een plek geven in de Berkellandse samenleving. ProWonen is verantwoordelijke voor de toewijzing van sociale huurwoningen, maar kan niet iedere vluchteling met een verblijfsvergunning een woning aanbieden. Daarom doen we een oproep aan particulieren die een woning willen verhuren. Dit wordt geregeld in samenwerking met de gemeente Berkelland.

Hebt u een woning leegstaan en wilt u deze verhuren? Neemt u dan contact met de gemeente, telefoon 0545-250 250 en vraag naar de heer Gerard Rupert.