Doe het samen: Eritrese Eibergenaar Musie Sium

Dit keer aandacht voor… Musie Sium uit Eibergen en zijn initiatief voor betere integratie van Eritrese statushouders in Berkelland.

De gemeente Berkelland wil werken vanuit de behoeften en energie in de samenleving. Verschillende inwoners hebben hun ideeën al kenbaar gemaakt en hebben deze zelfstandig of samen met de gemeente uitgewerkt tot een initiatief. We willen deze initiatieven graag in de spotlights zetten en misschien dat deze kunnen dienen als voorbeeld voor andere inwoners van Berkelland.

Eritreeër Musie Sium:
“We willen graag dat Berkellanders met ons kennismaken”

Musie Sium
Musie Sium, thuis in Eibergen

Ook in Berkelland is het allang geen ongebruikelijk beeld meer dat we Eritrese inwoners zien. Je ziet ze – net als andere inwoners  – de dagelijkse dingen doen als fietsen, kinderen naar school brengen, wandelen of gewoon boodschappen doen. Het enige verschil is dat, daar waar de Berkellander in zijn eigen omgeving woont, leeft en zich thuis voelt, menig Eritrese statushouder nog steeds zijn weg moet vinden in de Nederlandse samenleving. De tolk Musie Sium uit Eibergen ziet met lede ogen aan dat zijn landgenoten worstelen met het contact maken met de Nederlanders. “Dit is niet goed voor de integratie. ”, vindt Sium. “We willen graag dat Berkellanders met ons kennismaken”.

15 mei Informatiebijeenkomst over Eritrea

Na Syrië is Eritrea het land waar de meeste vluchtelingen vandaan komen. We horen in het nieuws veel over de situatie in Syrië en het Midden-Oosten. Over Eritrea een stuk minder. Wat weten we eigenlijk van de gewoontes en het land waar de Eritreeërs vandaan komen?

  • Wat kenmerkt het land?
  • Wat is de cultuur en de reden dat mensen het land ontvluchten?
  • Waarom zijn er zoveel alleenstaande minderjarigen die vluchten (Borculo had een campus voor 130, voornamelijk Eritrese jongeren)
  • Wat zijn de verschillen met Nederland?
  • Op welke manier kunnen we het beste met elkaar omgaan?

Hierover wordt op maandag 15 mei om 19.30 uur een informatiebijeenkomst gehouden in het restaurant van het gemeentehuis van Berkelland, Marktstraat 1 in Borculo. De Eritrese Eibergenaar Musie Sium verzorgt samen met de gemeente Berkelland deze informatiebijeenkomst. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over Eritrea en de Eritreeërs.

  • Maandag 15 mei, 19.30 uur
  • Restaurant gemeentehuis in Borculo
  • Met medewerking van Musie Sium

Vragenmoe

Hij trekt de stoute schoenen aan en besluit bij de gemeente aan de bel te trekken. Hij wil samen met de gemeente bijeenkomsten organiseren om zijn landgenoten en Nederlanders te helpen om echt contact met elkaar te laten maken.  Volgens Sium moet het contact niet alleen blijven bij het vragen waar iemand vandaan komt en hoe hij naar Nederland is gevlucht. Die vragen hebben de vluchtelingen al zo vaak moeten beantwoorden, omdat de politie en de IND ernaar vroegen. ”De mensen zijn vragenmoe geworden. Die vragen brengen pijnlijke herinneringen naar boven. Ze haken af”, weet hij. Zaken die voor Nederlanders vanzelfsprekend zijn, bijvoorbeeld direct oogcontact maken, afstappen op mensen en vragen stellen. Voor de vaak ingetogen Eritreeërs zijn die dingen ongewoon, vreemd of zelfs onbeleefd.  En dat terwijl Nederlanders dat doen uit pure belangstelling.

Angst op fouten te maken

Musie Sium woont nu in totaal zeventien jaar in Nederland, waarvan twaalf in Eibergen met zijn vrouw en drie schoolgaande kinderen.  Hij weet nog als de dag van gisteren hoe het voelde toen hij met zijn gezin in Eibergen kwam wonen. Na vijf jaren van verhuizingen naar asielzoekerscentra van Rijswijk, Eindhoven, Groningen en Arnhem kwam hij uiteindelijk in Eibergen terecht. “Vijf jaar heb ik gratis Nederland gezien”, zegt hij lachend. Daar is ook wat moois uit voortgekomen, want ik heb mijn vrouw bij het Opvangcentrum in Eindhoven leren kennen.
In het begin was het leven in Eibergen voor het gezin Sium best moeilijk. “Nieuwe omgeving en we kenden nog niemand. En ik had nog wel het geluk dat ik Engels sprak”.

Ploegendienst en kinderen groot brengen

Als het gezin Sium zich aansluit bij de Katholieke kerk in Eibergen leren ze langzaam maar zeker die Nederlandse mensen kennen. Al valt hem wel op dat het toch moeilijk blijft om contact te maken. In Groningen ging dat anders. “En op dat moment heb je juist behoefte aan contact”, vertelt hij.  Sium stort zich op het leren van de Nederlandse taal en later werk. En tot zijn spijt wordt zijn wens om de studie Bestuurkunde te doen niet gehonoreerd door de sociale dienst, omdat hij aan het werk moet. En later wordt het lastig om een studie te volgen. “Ploegendiensten draaien bij Flexovit in Eibergen en drie kinderen grootbrengen gaat niet samen met een studie”, zegt hij , “Erg jammer”. Maar de Eibergenaar laat zich niet kennen en pakt zijn oude beroep als tolk op. Doordat hij  vijf talen spreekt,  Sudanees-Arabisch, Tigrinya, Tigre-Bilen, Engels en Nederlands, kon hij aan het werk als tolk voor de IND, gemeente Berkelland en anderen. “Sinds 2010 ben ik mijn eigen baas”.