Bert Westhuis uit Eibergen: “Ik ben maatje van nieuwe inwoners uit Eritrea en Iran”

Word jij ook maatje van statushouders in Eibergen of een andere kern?

statushouders rond een piano waarop één van hen speelt

De laatste tijd komen er regelmatig nieuwe bewoners in Berkelland: vluchtelingen met een verblijfsstatus die hier een huis krijgen. Een maatje is iemand die hen wegwijs maakt in ons dorp. Die ze helpt met kleine vragen en probleempjes. Voor de moeilijke zaken en financiën zorgt iemand van Vluchtelingenwerk uit Winterswijk.

Bert Westhuis is zo'n maatje

“Ik heb nu drie adressen waar ik als maatje kom. Het gaat om vier jonge mannen uit Eritrea en een echtpaar uit Iran.“ Aan het woord is vrijwilliger Bert Westhuis uit Eibergen. Hij vervolgt: “Met alle zes beleef ik de nodige dingen. Ze zijn heel verschillend (net als Nederlanders), maar er zijn ook overeenkomsten: ze hebben allemaal de wil om Nederlands te leren. Ze zijn allemaal positief over Eibergen en ze hebben allemaal moeite met de vele ingewikkelde brieven die ze van allerlei kanten krijgen. Daar kan ik ze mee helpen, hoewel ik soms ook niet precies snap wat er staat. Dan bel ik maar weer eens naar de sociale dienst, of ik ga met één van hen naar Ziggo.”

Nederlands leren

Volgens Bert is het erg belangrijk dat de nieuwelingen snel goed contact met hun buren krijgen. “Meestal lukt dat wonderwel! Dat is prettig én voor hen, én voor de buren! Op één plek hebben de nieuwelingen al gegeten bij de buren (ze weten nu wat stamppot is). En ze hebben een oude fiets gekregen. Bij een andere buurvrouw mogen ze elke week een keer op de koffie komen, om Nederlands te leren. Prachtig!”

Grasmaaien met huishoudschaar

Bert Westhuis vertelt ze ook dat het belangrijk is dat ze hun tuin, vooral de voortuin, netjes houden. “Dat doet het altijd goed in de buurt. Zo begon de Iraanse, die nog geen grasmachine heeft, maar wel hoog gras had, met haar huishoudschaar het gras te knippen! Dat zag een buurman, en die haalde onmiddellijk zijn grasmachine op. Weer een goed contact gelegd!”

Werk aan de winkel

De Iraniërs zijn inmiddels al vrijwilligers op ISK De Steege, de school waar jonge vluchtelingenkinderen les krijgen. Ze werken in het winkeltje en op Koningsdag bakten ze de poffertjes.  Ook hebben ze een moestuin, waar ze met buren allerlei planten  uitwisselen. Zij burgeren wel in.

Leeftijdsgenoten leren kennen

“Twee van de Eritreërs waren blij dat ze mij konden helpen met een klusje in huis. Ze gaan nog niet naar school. Dat kan nog wel twee maanden duren (wat ze erg jammer vinden), dus elke afwisseling is welkom. Ik probeer nu of ik één of twee van hen bij FC Eibergen kan introduceren. Als dat lukt leren ze vast leeftijdsgenoten kennen. Ook belangrijk.

Ik heb inmiddels kennis gemaakt met Iraanse en Eritrese gerechten. Want hun gastvrijheid is enorm. En ik moet vaak moeite doen om niet mee te eten!”

Twee nieuwe inwoners zijn een soort poffertjes aan het bakken buiten.

Meer maatjes nodig

“Ik beleef al met al veel plezier in de uren die ik als maatje doorbreng”, aldus Bert Westhuis. “Maar je moet niet teveel adressen hebben: je moet echt aandacht kunnen geven. Daarom hoop ik dat we in Eibergen nog een aantal maatjes erbij krijgen. Ook jonge mensen kunnen dat werk doen....!”

Ook maatje worden?

Wil jij ook maatje worden van één of meer nieuwe inwoners met een verblijfsstatus? Vooral in Eibergen, maar ook in de andere kernen, zoeken we nog vrijwilligers! Iets voor jou? Neem dan contact op met Joke te Morsche, Gebiedsteam gemeente Berkelland, telefoon 0545 250 250 of J.teMorsche@gemeenteberkelland.nl.

Meer informatie?

Meer weten over het ‘maatje zijn’: Bert Westhuis, telefoon 0545-472951, bertwesthuis@hotmail.com.