Interview Tilly van den Beld: Spel(l)en met Nederlands

Tilly van den Beld uit Haarlo is gepensioneerd en erg actief als vrijwilliger, onder andere als maatje voor vluchtelingen en statushouders. Als maatje maakt ze statushouders wegwijs maakt in hun dorp en helpt met kleine vragen en problemen. Het werk van maatjes is erg belangrijk en nieuwe maatjes zijn meer dan welkom. We praten erover met Tilly.

Tilly van den Beld

Wat doe je zoal als maatje?

“Ik ben actief als taalmaatje bij het Taalhuis in Eibergen. Elke maandag en vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur help ik samen met andere taalmaatjes anderstaligen om het Nederlands in de praktijk te brengen, door bijvoorbeeld een taalspel. Daarnaast geef ik individuele taalles aan mensen die dat nodig hebben, soms bij de mensen thuis. Hierbij gebruik ik de lesmethodes die mensen bij de inburgeringsles krijgen, en ga ik daar op verder. Ook ben ik maatje van twee Syrische gezinnen.”

Waarom vind jij het belangrijk om je als maatje in te zetten?

“Integratie is iets waar zowel de groep nieuwkomers als de lokale inwoners aan moeten werken. Het is erg belangrijk dat mensen contact met elkaar hebben, maar ik zie helaas ook vaak dat mensen daar niet voor openstaan of een drempel ervaren om contact te zoeken.

Zelf heb ik 20 jaar in verschillende landen in West-Afrika gewoond en gewerkt. Daar zag ik in de grote steden dat Nederlanders niet mengden met de lokale bewoners. Zo gingen zij naar feestjes bij de Nederlandse ambassade, de kinderen gingen naar de internationale school en Nederlanders hadden vaak alleen Nederlandse vrienden. Ik woonde met mijn gezin op het platteland en wij moesten wel mengen met lokale inwoners. Dat vonden we ook leuk en we hebben er veel van geleerd. Onze kinderen hadden lokale vriendjes. We hielden wel vast aan onze eigen achtergrond, maar hielden daarbij ook rekening met lokale gewoonten. Ik vind het mooi om vanuit deze ervaring verbindingen te leggen in Eibergen en Haarlo.”

Wat vind je lastig aan het maatje zijn?

“Er wordt wel ‘ja ja’ gezegd, maar dat betekent vaak nee. Net als in de Achterhoek eigenlijk, ‘joa joa’. Dit gebeurt vaak vanuit beleefdheid, omdat mensen zien dat je je best voor ze doet en ze het moeilijk vinden om nee te zeggen. Wat er ook achter zit, is dat ze vaak redeneren vanuit de onveiligheid vanuit het land van herkomst. Daardoor durven mensen soms niet eerlijk te zijn. Dat is zo jammer, dat is in Nederland echt niet meer nodig.”

Wat vind je leuk aan maatje zijn?

“In augustus ben ik geopereerd aan mijn hand, waardoor ik een maand niks kon doen. Toen heb ik veel berichten en kaartjes gekregen en heb ik regelmatig eten gekregen van de gezinnen die ik begeleid. Je krijgt er veel voor terug. Zo ben ik met een andere vrijwilliger en twee Syrische jongens naar het openluchtmuseum in Arnhem geweest. Dat was echt een ontdekkingstocht voor ze en een heel leuke dag. Je gunt mensen dat ze alle kansen aannemen die ze krijgen. Waar je ook bent, in Syrië, Nederland of West-Afrika: mensen zijn hetzelfde en hebben dezelfde behoeften. Niemand verlaat voor de lol zijn eigen land. Sta open voor elkaar, je hoeft echt niet direct al je vrije tijd op te geven.”

Heeft u interesse om als maatje aan de slag te gaan?

Neem dan contact op met Marieke Heusinkveld, contactpersoon vluchtelingen via 0545 250 595 of via m.heusinkveld@gemeenteberkelland.nl .