Taalcafévrijwilliger Bennie Stegeman

Deze maand verraste wethouder Marijke van Haaren samen met initiatiefnemer en inwoonster Marieke Reinderink, Bennie Stegeman. Hij is coördinator en vrijwilliger van het Taalcafé in Borculo.

Bennie Stegeman met bloemen

Op de foto van links naar rechts: Bennie Stegeman in de rode polo, daaromheen, Taalmaatjes en deelnemers van het Taalcafé en wethouder Marijke van Haaren.

Bennie in het zonnetje

Het was op donderdagochtend 14 juni tijdens het koffiemoment van het Taalcafé in de Bibliotheek van Borculo een echte overval voor Bennie Stegeman. Opeens stond de wethouder daar met taart en bloemen om hem in het zonnetje te zetten. In een leuk gesprek kwamen we er al direct achter dat hij een bijzonder gepassioneerde man is die zich keihard inzet voor de medemens om zich heen en met name de vluchtelingen. Hij vertelt: “Na mijn pensioen vier jaar geleden ben ik als vrijwilliger gestart bij vluchtelingenwerk. Ik vind het fijn om anderen te helpen, zien ontwikkelen en groeien. De Nederlandse taal is voor hen een heel belangrijk middel om nieuwe contacten te leggen. In andere plaatsen zag ik ook Taalcafé’s ontstaan en dat leek mij ook fantastisch om te doen in Borculo.” In januari 2017 is het Taalcafé gestart in Borculo. Inmiddels zijn er zo’n 12 taalmaatjes die 8 tot 10 deelnemers helpen op iedere donderdagochtend en donderdagmiddag.  

Plezier en voldoening!

Marieke Reinderink, zelf ook taalmaatje en vrijwilliger bij het Taalcafé, heeft Bennie Stegeman opgegeven voor vrijwilliger in het zonnetje. “Ik vind dat Bennie het Taalcafé op een hele ontspannende en prettige manier coördineert. Hij is kritisch op zichzelf en zoekt altijd naar mogelijkheden om te blijven verbeteren, dat vind ik bewonderingswaardig en verdient een bloementje!”, aldus Marieke.

Op de vraag waarom Bennie Stegeman dit doet, is zijn antwoord simpel. “Het Taalcafé geeft mij plezier en voldoening. Als ik donderdagavond thuiskom heb ik gezellige verhalen uitgewisseld en de deelnemers een stukje verder geholpen in de Nederlandse taal. Het is prachtig om te horen als deelnemers nu zelfstandig een doktersafspraak kunnen maken, een 10 minuten gesprek op school kunnen voeren of boodschappen kunnen doen. Ik ben helemaal trots dat een Syrische jonge vrouw op Saxion Hogescholen in Deventer is aangenomen. Daar hebben wij als Taalcafé toch ook een stukje aan bijgedragen.”

Wilt u -net als Bennie Stegeman en Marieke Reinderink- iets betekenen voor andere inwoners van Borculo?

Kom eens langs bij Het Taalcafé in Borculo. Naast de taal leren willen zij ook de participatie en integratie verbeteren in Borculo tussen inwoners. Samen koken, fietsen, wandelen of iets anders, er zijn zoveel mogelijkheden!

Wilt u via een andere weg iets voor een ander doen? Er zijn allerlei leuke vrijwilligersvacatures en naobercontactjes te vinden op www.voormekaar.net

Een vrijwilliger opgeven voor een verrassingsbezoek?

Elke maand zet Voormekaar een vrijwilliger in het zonnetje. Op die manier willen wij laten zien dat wij vrijwilligerswerk waarderen. Kent u ook iemand die vrijwilligerswerk doet? En die het verdient om eens verrast te worden? Geef hem of haar op en wie weet: bellen we dit najaar aan! U kunt een vrijwilliger bij Voormekaar Berkelland opgeven via het e-mailadres: vrijwilligerspunt@voormekaar.net