Geslaagde avond over Eritrea

Maandagavond 15 mei was er in het gemeentehuis een informatieavond over Eritrea. Er was een flinke opkomst. Zo'n 65 bezoekers, waaronder een tiental Eritrese Berkellanders. Na een welkom door burgemeester Joost van Oostrum waren er presentaties over Eritrea en de ervaringen met Eritreeërs in Berkelland. De Eritrees/Eibergse tolk Musie Sium werd hiervoor geïnterviewd door Arjan van Faassen van de gemeente Berkelland.

foto van de bijeenkomst
Rechts op de foto: Musie Sium

De volgende vragen kwamen ter sprake:

• Wat kenmerkt het land?
  • Wat is de cultuur en de reden dat mensen het land ontvluchten?
  • Waarom zijn er zoveel alleenstaande minderjarigen die vluchten (Borculo had een campus voor 130, voornamelijk Eritrese jongeren)
  • Wat zijn de verschillen met Nederland?
  • Op welke manier kunnen we het beste met elkaar omgaan?

Cultuurverschillen

Twee duidelijke verschillen kwamen voor het voetlicht: Een Eritreeër toont respect door je niet recht in de ogen te kijken. En als je in Eritrea nieuw in de buurt komt, nodigen de buren je voor een eerste kennismaking uit. Net andersom dus als bij ons.

Presentatie I

Presentatie II