Sluiting Leo Campus

Begin januari zijn de laatste meiden vertrokken uit de Leo Campus in Borculo. De jongens waren al eerder verhuisd. ISK De Steege in Eibergen heeft hierdoor ook de deuren moeten sluiten.

meiden stappen in de bus

Half januari liep ook de bestuursovereenkomst af tussen COA en de gemeente Berkelland voor de opvang en begeleiding van maximaal 130 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV). De COA wil de overeenkomst niet meer verlengen, omdat er minder instroom is van jonge vluchtelingen en het COA kiest voor een andere vorm van opvang. De locatie aan de Alexandrinalaan en de Lange Dreef is daarom gesloten. Als gevolg daarvan zijn ook de Internationale Schakelklassen van ISK De Steege in Eibergen opgeheven. De leerlingen die niet van de Leo Campus kwamen, volgen voortaan hun lessen op de ISK in Winterswijk.

geel verwijsbord naar de leo campus

In oktober 2015 werden met stoom en kokend water de voormalige jeugdzorggebouwen van Intermetzo en ’s Heerenloo ingericht als campuslocatie voor 130 jonge vluchtelingen. Hiervoor werd in januari 2016 een complete school in Eibergen geopend waar de jongeren in groepen van 15 vooral de Nederlandse taal werd bijgebracht.

130 amv-ers

In eerste instantie ging het om een groep van 130, voornamelijk Eritrese en Syrische jonge vluchtelingen met een verblijfsvergunning. In de loop van 2016 werden zij gaandeweg ondergebracht in kleinschalige woongroepen elders in Nederland. De Leo Campus klapte daarna om naar een proces opvanglocatie (POA) voor 80 amv-ers die de asielprocedure nog moesten doorlopen. Hiervoor werd de bestuursovereenkomst verlengd tot en met 16 januari 2017.

disco bij isk De Steege

Laatste schooldag ISK met disco

Emotioneel afscheid

Al dansend vierden de leerlingen van ISK De Steege in Eibergen, samen met de leerlingen van IKC De Schakel, vlak voor de kerstvakantie hun laatste schooldag. De laatste meiden zijn nu als één groep naar de POA in ter Apel verhuisd. Voor zowel de jongeren als de medewerkers een moeilijk en emotioneel afscheid. De baby die op de Leo Campus werd geboren is samen met haar moeder liefdevol opgevangen in een woonunit in Drenthe

Bedankt!

Een groot deel van het team van de Leo Campus heeft werk gevonden buiten Borculo. Een relatief groot aantal werkt op een andere amv-locatie van het COA. Zij introduceren de succesvolle ‘Borculose methodiek’ in hun nieuwe teams.

De locatiemanager schrijft aan de buren en betrokkenen:  “Ik wil jullie allemaal bedanken voor de fijne samenwerking, de goede adviezen en de warme opname van onze jongeren in de Borculose samenleving. Als je als vluchteling terecht komt in een stadje als Borculo dan is je eerste kennismaking met Nederland erg positief!”

De gemeente Berkelland sluit zich hier graag bij aan. Wij danken alle inwoners hartelijk, die afgelopen tijd hebben bijgedragen aan de succesvolle  opvang. Zowel rondom de Leo Campus in  Borculo, als rondom de ISK-school De Steege in Eibergen.