Stappenplan verwijderen asbestdak kleiner dan 35m²

Heeft u een asbestdak kleiner dan 35 m²? En wilt u zelf uw asbestdak verwijderen? Dit stappenplan legt uit hoe.

Belangrijke informatie voor u begint!
Als particulier mag u zelf uw asbestdak verwijderen als uw dak kleiner is dan 35 m2. Dat mag alleen als het gaat om geschroefde asbestplaten (geen leien). In alle andere gevallen (spijkers of lijm) moet een gespecialiseerde asbestsaneerder uw asbestdak verwijderen. Ook als uw dak sterk verweerd of beschadigd is. Uiteraard mag u er altijd voor kiezen uw dak door een gespecialiseerde asbestsaneerder te laten verwijderen. De hiervoor gecertificeerde bedrijven vindt u op de website van Stichting Ascert

Stappenplan in het kort:

1. Inventariseer het aantal m² van uw dak.
2. Controleer of het gaat om geschroefde asbestplaten.
3. Maak een sloopmelding aan bij de gemeente. 
4. Na akkoord van de sloopmelding, kunt u uw asbestdak verwijderen. 
5. Lever het afval in bij een speciaal afvaldepot.

Stap 1 en 2    

Bereken de totale oppervlakte van uw dak en kijk hoe de asbestplaten zijn bevestigd. Bent u particulier en is uw dak kleiner dan 35 m² en zijn de asbestplaten geschroefd? Ligt het dak op een woning of privégebouw (zonder bedrijfsfunctie) én is het dak niet verweerd? Dan mag u zelf uw asbestdak verwijderen. 

Stap 3         

Via www.omgevingsloket.nl maakt u een sloopmelding aan. U heeft hiervoor uw DigiD code nodig. U kunt ook op de website van omgevingsloket het formulier sloopmelding uitprinten en per post naar ons toesturen. Let op: de sloopmelding moet u minimaal 5 dagen voordat u start met het verwijderen van de asbest doen. Een sloopmelding indienen is gratis. Als u over de sloopmelding vragen heeft, kunt u contact opnemen met Ingrid Wijlens of Angelien Seijger van de gemeente via telefoonnummer 0545-250 250. 

Stap 4        

Zodra uw sloopmelding akkoord is, wordt u daar door de gemeente over geïnformeerd. Hierin staan ook de voorschriften waar u zich aan moet houden. Bereid u goed voor, draag beschermende kleding en zorg dat u alle materialen bij de hand heeft. De materialen die u nodig heeft, vindt u onderaan dit stappenplan. 
Verwijder uw asbestdak. Boor, slijp of zaag niet in asbestplaten. Want dan komen asbestvezels vrij die gevaarlijk kunnen zijn voor uw gezondheid en die van uw omgeving. Dat geldt ook voor het breken van de platen. Veiligheid staat voorop! Verpak het asbest in één of meerdere plastic zakken en plak deze dicht. 
In dit filmpje van Milieucentraal ziet u een duidelijke uitleg over het zelf verwijderen van een asbestdak.
Tip: u kunt op het gemeentehuis een gratis pakket met beschermingsmiddelen ophalen. Hier zit een groot deel van de benodigde materialen in. Ook zit er een speciale platenzak bij om de asbest in te verpakken. Om het pakket te krijgen, moet u de door de gemeente goedgekeurde sloopmelding laten zien. Voor het ophalen van het pakket verzoeken we u telefonisch een afspraak met ons te maken (0545-250 250). 

Stap 5

Lever de verpakte asbestplaten in bij een speciaal afvaldepot. In de gemeente Berkelland kan dat bij Nienhuis in Rietmolen of Sturris in Ruurlo. De inzamelaars willen graag dat u het asbest verpakt in een plastic zak (bijvoorbeeld de speciale platenzak uit het gratis pakket) en deze dan op een pallet of twee balken aanlevert. Dan kan het met een palletvork van de aanhanger worden gehaald. Heeft u zelf geen pallet? Dan kunt u contact opnemen met Nienhuis of Sturris. Zij kunnen u dan een pallet uitlenen. Voor overige vragen over het verpakken en inleveren van de asbestplaten kunt u ook contact met hen opnemen. Bij het brengen van de asbest moet u de door de gemeente goedgekeurde sloopmelding laten zien.
        
Tip: als particulier mag u per adres uw asbest éénmalig gratis (max. 35 m² en tot een gewicht van 500 kg) naar één van deze 2 bedrijven brengen. Openingstijden voor het brengen van asbest: 
Sturris in Ruurlo: maandag t/m vrijdag: 7.30 - 16.30 uur
                            zaterdag: 8.00 - 13.00 uur

Nienhuis in Rietmolen: woensdag: 7.30 - 12:30 uur / 13.00 - 17.30 uur
                                     zaterdag: 9.00 - 12.30 / 13.00 - 16.00 uur

 Asbestafval mag niet bij het huishoudelijk of grof afval worden gezet. 

Benodigde materialen voor het verwijderen van asbest

•    Wegwerpkleding (in pakket van de gemeente)
•    mondkapje (P3) (in pakket van de gemeente)
•    veiligheidsbril (in pakket van de gemeente)
•    handschoenen (in pakket van de gemeente)
•    spuitlijm of haarlak (in pakket van de gemeente) 
•    plastic zak om asbest in te verpakken (minimaal 0,2 mm dik) (in pakket van de gemeente)
•    tuinslang met sproeistand
•    snoeischaar voor eventueel wegknippen groen
•    steek- of ringsleutels
•    schone doek
•    afplaktape
•    trap of ladder