Achtergrond om de custom css te laten werken NIET VERWIJDEREN

Activiteiten en lotgenotencontact

In de gemeente Berkelland zijn verschillende activiteiten voor inwoners met dementie en hun naasten. Deze pagina proberen we elke maand actueel te houden met nieuwe activiteiten rond dementie en lotgenotencontact.

dementie

Actueel

 

Alle Alzheimer Café bijeenkomsten geannuleerd tot 1 juni 

In verband met de aangescherpte maatregelen rond het coronavirus van het kabinet dat er geen bijeenkomsten mogen worden georganiseerd tot 1 juni, worden alle geplande Alzheimer Cafés tot die tijd geannuleerd. 

De Alzheimer Cafés bieden mensen met dementie en mantelzorgers advies, lotgenotencontact en gezelligheid. Wij beseffen de impact dat ook hier de deuren sluiten voor fysieke ontmoetingen, maar het is helaas niet anders. Intussen wordt samen met de regionale afdelingen gezocht naar creatieve oplossingen voor alternatieve contactmomenten. “Wij laten elkaar niet los, ook als we niet dichtbij kunnen komen”. Online blijven we actief. Kijk op www.alzheimernederland.nl of www.dementie.nl. 

Ook kunt u, als u behoefte heeft aan een luisterend oor of advies, gratis bellen naar onze Alzheimer Telefoon. Deze is dagelijks van 9.00 tot 23.00 uur bereikbaar op 0800-5088. 

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten we onze sociale contacten drastisch inperken. Daarnaast willen we kwetsbare mensen extra beschermen tegen het virus. De overheid verzoekt ons daarom dringend om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Veel mensen met dementie zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kunt u doen voor uw buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie?

  • Bel uw buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie wat vaker. Zet een
  • telefooncirkel op met familie of vrienden. Zo ontvangt iemand met dementie regelmatig een belletje.
  • Stuur een vrolijk kaartje (eventueel met foto’s van jezelf of je gezin erop) met een lieve groet.
  • Biedt aan om boodschappen te doen. Wees proactief en bedenk zelf wat écht nodig is als iemand dat zelf niet meer kan bedenken; brood, zuivel, groenten.
  • Breng een verwenpakketje bij iemand met dementie in uw buurt; een tijdschrift, enkele zakjes thee, een voorjaarsbloemetje of wat lekkers.
  • Kan iemand met dementie nog met een mobiele telefoon, tablet of computer overweg? Stuur een appje met gezellige foto’s of gebruik face-time om elkaar te kunnen zien.

Een klein gebaar doet veel en Corona is voorlopig van ons allemaal. En wat voor iemand met Dementie geldt, geldt natuurlijk ook voor de mantelzorger. In deze tijd is aandacht voor elkaar hebben ontzettend belangrijk. We wensen u veel kracht en sterkte.

Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of bel naar Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland: 06-13514411

Cursus ‘Omgaan met dementie’ voor mantelzorgers

Netwerk Dementie Oost Achterhoek organiseert regelmatig de cursus ‘Omgaan met dementie’ voor mantelzorgers. Mantelzorgers die interesse hebben in deze cursus kunnen contact  opnemen met de Helpdesk Kwetsbare ouderen, via 085 - 4857 580 of per e-mail: trajectbegeleiding@helpdeskkwetsbareouderen.nl of via uw trajectbegeleider of wijkverpleegkundige.

Alzheimertelefoon

De vrijwilligers aan de telefoon zijn ervaringsdeskundigen of deskundigen met een professionele achtergrond. Dagelijks van 9.00 tot 23.00 uur: 0800 - 5088 (gratis).

Gespreksgroepen voor naasten

Alzheimer Nederland organiseert maandelijks bijeenkomsten voor partners van mensen met dementie. Om ervaringen te delen, informatie te krijgen en praktische tips uit te wisselen. Informatie & inschrijven voor een POP-groep (Partners Ondersteunen Partners): via uw trajectbegeleider of wijkverpleegkundige.
Locatie: Woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen, Koppeldijk 40, 7271 EZ in Borculo.

Thema-avond dementie op jonge leeftijd in de Achterhoek

Op maandagavond 16 maart is er een bijeenkomst voor mensen die op jonge leeftijd (al voor het 67e levensjaar) te maken krijgen met dementie. De zorgorganisaties in de regio Achterhoek gaan graag in gesprek met u, om te horen hoe u de huidige mogelijkheden voor begeleiding ervaart, en wat u nog meer zou helpen in deze situatie. 
Het programma van 16 maart is gericht op zowel mensen die zelf de diagnose hebben als op de naasten zoals de partner of de kinderen. We bespreken in één of meerdere kleine groepen wat uw ervaringen en wensen zijn met betrekking tot ondersteuning door bijvoorbeeld de huisarts, de specialist, de dagbesteding, of de begeleiding thuis. 
De bijeenkomst vindt plaats op maandag 16 maart van 19.30 tot 21.00 uur in Het Borchuus, Kerkplein 3 in Varsseveld. De koffie staat klaar om 19.15 uur. U kunt meer informatie vragen en/of uzelf aanmelden voor deze avond via m.bisseling@kkowa.nl, tel. 06-13406800. 
 

Hugo Borst te gast in Bibliotheek Eibergen

Donderdagavond 12 maart is, op uitnodiging van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, schrijver en journalist Hugo Borst te gast in de Eibergse Bibliotheek. De impact van dementie op de relatie met zijn moeder en voetbal zijn twee belangrijke items waar hij over in gesprek zal gaan. Hij zal vragen uit het publiek beantwoorden en er is de mogelijkheid tot het signeren van boeken. Aanvang van de schrijversavond: 20.00 uur. De Bibliotheek is geopend vanaf 19.30 uur. Kaarten voor deze avond zijn te koop via www.oostachterhoek.nl. Leden van de Bibliotheek betalen € 7,50, niet leden € 10,00.

In 2015 verscheen de bundel Ma, een verzameling van columns die hij maakte voor het Algemeen Dagblad over het leven van zijn dementerende moeder en zijn persoonlijke rol als haar mantelzorger. Er werden meer dan 100.000 exemplaren van het boek verkocht. De omstandigheden in het verpleeghuis zorgden ervoor dat Borst zich met een brief aan staatssecretaris Van Rijn mengde in de discussie over de organisatie van zorginstellingen. Twee jaar later volgde Ach, moedertje, het tweede boek over zijn moeder. Het boek is een intiem, geestig maar ook spannend verslag vanuit het verpleeghuis.

Hugo Borst zal tijdens de lezing ook vragen van aanwezigen beantwoorden. Daarnaast signeert hij zijn boeken. Boekhandel Gellekink uit Eibergen is aanwezig met titels van de schrijver.
Kaarten zijn te reserveren via: https://oostachterhoek.op-shop.nl/1482/hugo-borst-te-gast-in-bibliotheek-eibergen/12-03-2020

Bewegen en ontmoeten voor iedereen!

Bewegen en ontmoeten voor mensen die nog thuis wonen en al dan niet gebruikmaken van dagbesteding bij Huisje Noord in Borculo. Op initiatief van de gemeente Berkelland start Sport Federatie Berkelland (SFB) in Februari 2019 met een wekelijks beweegprogramma. Het is bedoeld voor (jonge) inwoners met dementie en iedereen die verder mee wil doen. En terwijl er gesport wordt, is er voor hun partners/ mantelzorgers eventueel de mogelijkheid om andere partners/ mantelzorgers te ontmoeten.

Voor inwoners met dementie

Het beweeguurtje is bedoeld voor inwoners die nog thuis wonen. Iedereen kan deelnemen op zijn of haar eigen niveau, we kijken naar de persoonlijke mogelijkheden! Het is wel belangrijk dat deelnemers zelfstandig kunnen lopen. 
Elke week kunnen zij 1 uur met elkaar sporten en bewegen. Bij mooi weer vindt het buiten plaats. Dit gebeurt onder begeleiding van een SFB beweegcoach en met ondersteuning van een geriatrie fysiotherapeut.

Praktische informatie

Waar: Huisje Noord in het gebouw van Speeltuin Noord, Heer Rudolfstraat 7, Borculo.
Wanneer: 14.30 uur tot 15.30 uur
Kosten: Stippenkaart van €25,- voor 10 lessen.
Aantal deelnemers: er is plek voor 10 tot 12 deelnemers
Aanmelden: via Sport Federatie Berkelland, Nienke Maas: nienke@sportfederatieberkelland.nl of telefonisch via 0545 - 476 727