Dementie herkennen

Met het ouder worden komen de gebreken. Ook het geheugen kan je zo nu en dan in de steek laten. En dat is heel gewoon; het geheugen werkt namelijk wat trager. Als we niet meer zoveel dingen tegelijk kunnen onthouden, is dat geen reden om direct ongerust te zijn. Het wordt anders als u het gevoel heeft dat u niet zo goed meer kunt nadenken. Dat het warrig is in uw hoofd. Dat vage ‘niet pluis’ gevoel waar u geen raad mee weet, maakt u misschien onzeker. Mensen om u heen merken subtiele maar terugkerende veranderingen: u vergeet dingen en soms gedraagt u zich wat anders. Of u merkt die veranderingen bij mensen in uw omgeving.

dementie

Hoe herkent u dementie?

  • Vergeetachtigheid: niet meer weten wat er kort geleden gebeurd is, hele gebeurtenissen vergeten, moeite hebben om de weg te vinden, kwijt raken van spullen;
  • Gedragsverandering: stemmingswisselingen, onrust, achterdochtig en wantrouwend zijn;
  • Taalproblemen: het juiste woord niet kunnen vinden, woorden niet meer begrijpen, moeite om een gesprek te voeren;
  • Initiatiefverlies;
  • Problemen met zien en problemen met dagelijks handelen: rekenen en met geld omgaan, nieuwe dingen leren lukt niet, vermijden van het maken van keuzes en het nemen van beslissingen.

Vermoedens van dementie? Praat erover

Houd uw zorgen dan niet voor uzelf. Blijft niet lopen met onzekerheid, maar bespreek uw zorgen met uw huisarts of praktijkondersteuner of omgeving. De huisarts kan samen met u de situatie bekijken en indien nodig, doorverwijzen naar een specialist. U kunt ook contact opnemen met de wijkverpleging, het Voormekaar team of de Helpdesk Kwetsbare Ouderen.

Wanneer u signalen van iemand met dementie ziet en u zorgen maakt, bespreek dit dan met de persoon zelf of een naaste van hem of haar. Lukt dit niet, neem dan contact op met de gemeente Berkelland en vraag naar Voormekaar, via 0545 - 250 300.

Hoe eerder, hoe beter

De periode waarin er nog geen diagnose is gesteld maar wel vermoedens zijn van dementie kan een erg spannende periode zijn. Wellicht bent u bang voor de uitslag. Toch is het belangrijk dat de diagnose zo vroeg mogelijk wordt gesteld, zodat u ook zo snel mogelijk de juiste ondersteuning kunt krijgen.