Achtergrond om de custom css te laten werken NIET VERWIJDEREN

Week van de Veiligheid

Eén op de vijf midden- en kleinbedrijven (mkb’ers) is al eens getroffen door internetcriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en MKB-Nederland. Daarom staat dit jaar bescherming tegen internetcriminaliteit centraal tijdens de Week van de Veiligheid.

Poster met tips tegen internetcriminaliteit

Veel mkb’ers hebben hun internetveiligheid niet op orde. De meeste getroffen mkb’ers zijn slachtoffer van computervirussen en ransomware.

Ransomware: betaal niet

"Ransomware is gijzelsoftware die computerbestanden ontoegankelijk maakt", vertelt Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Wie slachtoffer is van ransomware kan pas weer bij zijn bestanden, administratie of klantendatabase, als hij losgeld heeft betaald aan de internetcrimineel. Van den Brink: "Het dringende advies is niet te betalen. Want daarmee houd je deze vorm van criminaliteit in stand. Wie automatische back-ups maakt van zijn bedrijfsgegevens hoeft niet te onderhandelen met de internetcrimineel. Deze ondernemers hebben dankzij hun back-up al hun bedrijfsgegevens nog." 

Tijdelijk programma beschikbaar voor checken eigen website

Wie nu aan de slag wil, kan in drie minuten de tijdelijk kosteloze Cyber Risico Scan op www.veiligzakelijkinternetten.nl invullen. Binnen 24 uur weten mkb’ers hoe het met hun zakelijke online veiligheid is gesteld en wat zij kunnen doen om de zwaktes in hun systemen aan te pakken. 

Tips voor een betere internetveiligheid

Met de volgende tips zetten mkb’ers en hun werknemers de eerste stappen om zich beter te beschermen tegen internetcriminelen: 

  • Maak back-ups. En doe dit regelmatig. Bewaar de back-up op een veilige plek. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bedrijfsdata wordt gegijzeld.
  • Draai updates direct. Van al je software en op alle apparaten die je werknemers voor het werk gebruiken. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen.
  • Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Leer jezelf en ook je medewerkers valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen zakelijke informatie te ontfutselen of malware op je computer en bedrijfsnetwerk te installeren.
  • Gebruik niet zomaar openbare wifi-netwerken. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Laat je werknemers onderweg alleen 4G gebruiken of verbinding maken via een beveiligde VPN-verbinding.
  • Maak afspraken en train je medewerkers. Zorg dat zij weten wat zij moeten doen en hoe zij dat moeten doen om internetcriminaliteit te voorkomen.

Meer tips

Ga voor meer tips naar:

Logo Week van de veiligheid