Uitkomsten Koopstromenonderzoek Berkelland

De gemeente Berkelland heeft samen met 52 andere gemeenten uit Oost-Nederland deelgenomen aan het koopstromenonderzoek (KSO) 2019. Het koopstromenonderzoek is eind 2019 uitgevoerd en biedt informatie over het functioneren en het verzorgingsbereik van de detailhandel.

Banner van het koopstromenonderzoek

Het koopstromenonderzoek heeft zich in Berkelland gericht op de 4 grote kernen Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo, de centra in deze kernen en 2 aangewezen gebieden met aankooplocaties in Eibergen (De Kiefte) en Borculo (Spoorstraat). Daarnaast is er een overzicht van de gemeente Berkelland als geheel.

De informatie kan gebruikt worden door de gemeente maar ook door de ondernemers(verenigingen) in de kernen. Er is inzicht in de bestedingen, werkgelegenheid, vrijetijdsbesteding (horeca e.d.) en ook de waardering van verschillende aspecten.

Inwoners en bezoekers waarderen aankooplocaties met een 7,8

Gemiddeld waarderen bezoekers (inwoners en overige bezoekers) van Berkelland de aankooplocaties in de gemeente met een 7,8. Het aspect 'Bereikbaarheid per fiets' wordt het hoogst gewaardeerd (8,5). De aanwezigheid van groen (6,3) en faciliteiten zoals wc en bankjes (6,4) worden het laagst gewaardeerd. Deze uitkomsten zijn in grote lijnen ook terug te vinden in de waardering per kern.

De koopkrachtbinding, voor de dagelijkse artikelen, in Berkelland is relatief hoog (90%), zeker in vergelijking met soortgelijke gemeenten in de oost-Achterhoek. De niet-dagelijkse artikelen daarentegen scoren op koopkrachtbinding een stuk lager (40%).

Samenvatting onderzoek in overzichten

De onderzoeksgegevens zijn samengevat in factsheets (overzichten met de belangrijkste cijfers) per gebied. Deze samenvattingen zijn hier in te zien.