Achtergrond om de custom css te laten werken NIET VERWIJDEREN

Ontstaan

Het ontstaan van B-Young (het interne opleidingsprogramma voor young professionals)

Ha lezer,

Mooi dat je er bent. Kom verder en ga gerust zitten. Maak het jezelf comfortabel. Zit je goed?

Jij wilt dus meer weten over B-Young? Dat komt goed uit, want daar kan ik je wel het één en ander over vertellen. Zal ik beginnen? Okay. Als ik eenmaal enthousiast ben dan blijf ik maar praten, en enthousiast ben ik zeker als het over B-Young gaat!

Hoewel B-Young inmiddels uit een netwerk van 33 leden bestaat, begon het niet lang geleden heel klein. Het begon bij een wens van één van de jongere medewerkers van gemeente Berkelland. De wens om zichzelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Er werd hem een één jaar durend trainingsprogramma aangeboden. Geïnteresseerd in dit aanbod, trok hij een jonge collega aan de mouw. Was dit niet ook iets voor haar?

Samen gingen ze in gesprek met de personeelsadviseurs. Het leek nu nog een kwestie van formaliseren. Was gemeente Berkelland een gemiddelde gemeentelijke organisatie geweest, dan was dat de waarheid. Dan was hiermee dit verhaal nu geëindigd. ‘Eind goed, al goed’, zie ik je denken? Nee en ja. Dit verhaal staat namelijk op het punt een onverwachte, spannende wending te nemen…

De bal werd teruggekaatst. Natuurlijk was het willen investeren in de persoonlijke ontwikkeling geen issue. Maar wat zou het de organisatie opleveren? Hoe konden jonge werknemers van gemeente Berkelland dezelfde kansen krijgen? En hoe zou dit op de organisatieontwikkelingen aansluiten (bijvoorbeeld de recente ontwikkeling richting zelforganisatie)? Deze vragen stonden aan de basis van het volgende antwoord: ‘We doen het zelf!!’ Ofwel: wij organiseren een intern opleidingsprogramma voor de jongere werknemers.

Er werd een projectplan geschreven en de kaders en randvoorwaarden werden opgesteld. Ook kwam er een naam, B-Young. Dat spreek je uit als ‘Be Young’. Een verwijzing naar de mentale staat –jong van geest- die nodig is om je als mens en professional te ontwikkelen. Als ik puur voor mijzelf spreek, dan zie ik dat als leeftijdsongebonden. Ik weet ook zeker dat oudere medewerkers dit met zich meedragen.

Terug naar het verhaal. B-Young werd als initiatief omarmd. B-Young kreeg alle ruimte en steun om de ideeën te ontplooien. De doelgroep werd persoonlijk betrokken bij het maken van de plannen. En toen eind 2016 de aftrap was, ontstond er veel energie. Voor het eerst was er ook een ontmoeting tussen collega’s van de sociale wijkteams  (Voormekaar) en de rest van de organisatie. De maand erop schreven 27 medewerkers zich in.

Sindsdien zijn er o.a. workshops gehouden, variërend van ‘talentontdekking’ tot ‘het verbinden van generaties’ en durfde B-Young de organisatie te verrassen d.m.v. een stormbaan te plaatsen tijdens de personeelsbarbecue.

Inmiddels is B-Young meer dan een trainingsprogramma. De leden weten elkaar ook buiten B-Young om meer te vinden. En uitdagingen die in de organisatie worden aangetroffen, worden met elkaar besproken en opgepakt. Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de leden vindt dat B-Young een positief effect heeft op de eigen ontwikkeling, maar ook op organisatieontwikkeling.

Inmiddels is B-Young anderhalf jaar onderweg en wordt het programma steeds aangevuld en verbeterd. Daarbij wordt altijd de verbinding met de organisatie en de achterban gezocht.

Dit is het, dit is alles wat ik je voor nu kan vertellen. Het is veel informatie, denk ik? Ik ben in ieder geval blij dat je tijd voor mijn verhaal had. Je vraagt je af hoe ik dit allemaal weet? Simpel… Omdat ik diegene ben met wie het ooit allemaal begon.

Martie Coolen

Martie Coolen, team Documentaire Informatievoorziening
B-Younger sinds 1-1-2017