B-young thema 2: Werken met netwerken

Gisteren was de tweede bijeenkomst van B-Young dit jaar, met maar liefst 24 deelnemers. Het thema was werken met netwerken met als onderliggende vragen: hoe houd je je netwerk vitaal? Hoe zorg je ervoor dat de juiste taken bij de juiste personen liggen? En als je tegen problemen aanloopt in je netwerk, hoe krijg je de swung er dan weer in? Deze vragen kregen wij beantwoord in een workshop gegeven door Monique en Nicoline van Eigentijds in de kerk te Beltrum.

Waarom een workshop over netwerken?

We zijn als gemeente een netwerkorganisatie. We zijn onderdeel van verschillende netwerken, zowel binnen en buiten. Hierbij is het noodzakelijk om in beeld te hebben welke organisaties – en beter nog, personen - je hierbij nodig hebt en wie je al kent. Hierbij voorkom je ook dat je als organisatie het wiel opnieuw gaat uitvinden. Beter goed gejat, dan slecht bedacht.

Eerst de theorie

Tijdens de workshop kregen wij een aantal werkvormen aangereikt die je met je hele netwerk kan doen, maar ook als individu binnen het netwerk, namelijk:

• De carrousel: een leuke oefening om een workshop mee te starten, waarbij de groep in een binnen- en buitencirkel verdeeld wordt en je uitspreekt wat je leervragen voor de workshop zijn.
  • Warm en koud organiseren, waarbij warm staat voor het netwerk en blauw voor het project. Dit kun je samenbrengen op 1 A4.
  • De netwerkanalyse: met deze oefening breng je de posities van betrokkenen in beeld. In een netwerk heb je dragers, leveranciers, schakels en gebruikers. Je netwerk is vitaal en in balans wanneer je van elk type voldoende hebt. Bijvoorbeeld: ben je met collega’s gestart aan een mooi initiatief, maar komen jullie niet verder? Dan heb je waarschijnlijk te weinig dragers in je netwerk.
  • De netwerkflow. Dit beeld laat zien welke interacties achtereenvolgens in gezonde netwerken voorkomen, namelijk: ruil – uitdaging – structuur – dialoog.
  • De tijdlijnmethode. Dit is een hulpmiddel voor (tussentijdse) evaluaties in een project en deze kun je uitvoeren met alle deelnemers van het netwerk tegelijkertijd. Samen bepaal je een aantal piekmomenten in het project en verzamel je post-its bij de positieve en negatieve ervaringen en bij de nieuwe inzichten.

Wat hebben we geleerd?

We hebben geoefend met de werkvormen en deze zijn erg eenvoudig in gebruik. In relatief weinig tijd heb je je netwerk in kaart gebracht, wat helpt om de samenwerking te vereenvoudigen. Aan de start van een project is het prettig om te zien waar je nog aan moet werken. Of om dat gevoel van ‘het loopt niet’ te duiden.Daarnaast hebben we veel nieuwe gezichten in de groep, en is hiermee het B-Young netwerk weer wat uitgebreid. De volgende bijeenkomst Het thema van de volgende bijeenkomst is: ‘Onze collega legt uit’. Hier hebben wij al vier aanmeldingen voor ontvangen, super!

Is jouw verhaal nog beter? Meld je dan aan via Plek of B-Young@gemeenteberkelland.nl.