Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Terug naar het overzicht

In gesprek met wethouder Hans van der Noordt:

Veel vragen over de chip- en omwisselactie

Vorige week las u in BerkelBericht over het chippen van de oranje verpakkingencontainer en het wisselen van de grijze restafval- en groene gft-container. Dit is nodig omdat Twente Milieu vanaf 1 januari het afval inzamelt. We merkten dat er vragen zijn over de chip- en omwisselactie. Hierover gingen we in gesprek met afvalwethouder Hans van der Noordt.

Waarom ging de gemeente op zoek naar een andere afvalinzamelaar?

“Afvalinzameling raakt onze inwoners direct. In Berkelland regelen we dat nog zelf, als een van de weinige gemeenten in Nederland. Dat maakt ons kwetsbaar, want het vraagt speciale kennis. En we zijn maar een relatief kleine gemeente. Ook loopt het contract met de huidige inzamelaar af. Daarom spraken we in maart vorig jaar met de gemeenteraad af dat we op zoek gingen naar een betrouwbare en grotere partij zonder winstoogmerk die het afval voor ons kan inzamelen. Dat hebben we gedaan.”

En dit is nu Twente Milieu geworden?

“Ja. We hebben meerdere partijen met elkaar vergeleken. En Twente Milieu kwam als beste uit de bus. Ze hebben veel kennis, de juiste mensen en inzamelwagens. En ervaring, want zij werken al voor 9 andere gemeenten die allemaal een ander afvalbeleid hebben. Ook daarom kunnen zij ons dus goed helpen bij het ontwikkelen van ons VANG-beleid (‘Van Afval Naar Grondstof’).”

Sommige inwoners verwachten dat ze straks meer gaan betalen. Klopt dat?

“Ja, dat klopt voor een deel. De afvalstoffenheffing is de laatste jaren niet of nauwelijks verhoogd geweest en dekt niet alle kosten. We krijgen dus minder geld binnen dan dat we uitgeven, dus daar moeten we wel een keer wat mee. In november beslist de gemeenteraad over het nieuwe tarief. Ik begrijp goed dat mensen denken dat een verhoging van het tarief komt door de overstap naar Twente Milieu. Maar dát klopt niet, want de overstap levert ons juist een kostenvoordeel op.”

Waarom zit er een chip in de containers?

“Twente Milieu leegt straks alleen containers met chip. Containers zonder chip worden vanaf 1 januari niet geleegd. Daarom worden de oude containers omgewisseld voor nieuwe met chip. Van de oude containers maken we weer nieuwe. De chip is gekoppeld aan een adres, niet aan een persoon. We weten straks dus welke containers bij elk adres horen. Op die manier betaal je afvalstoffenheffing voor de containers die je aan huis hebt. En zo houden we de containeradministratie helemaal op orde.”

Waarom zijn er nieuwe containers nodig?

“Containers zonder chip kunnen straks niet meer worden geleegd. Maar de grijze en groene containers vervangen we ook omdat sommige al 20 jaar oud zijn. Die zijn aan vervanging toe. We weten ook dat er containers zijn die niet bekend zijn bij GBTwente en waarvoor dus geen afvalstoffenheffing wordt betaald. Dat gaat niet alleen ten koste van inwoners die netjes betalen, maar betekent ook dat wij inkomsten mislopen.”

Is diftar nu de volgende stap?

“Diftar houdt in dat de hoogte van de afvalstoffenheffing afhangt van het aantal keren dat je de restafvalcontainer aan de straat zet. De gemeenteraad heeft besloten dat er voor nu geen diftar komt. De raad bepaalt wat de volgende stap is. Dat we de hoeveelheid restafval moeten verminderen, is duidelijk. In 2023 zaten wij in Berkelland op maar liefst 140 kilo restafval per inwoner. Omliggende gemeenten zijn al veel verder met het afvalbeleid dan wij. Oost Gelre zit bijvoorbeeld op 47 kilo restafval per inwoner. Een betere afvalscheiding is goed voor het milieu én onze portemonnee. We willen allemaal onze kinderen een kleinkinderen een schone toekomst geven. Daar zijn we samen met onze inwoners verantwoordelijk voor. Daarom is het zo belangrijk dat we dit nu bij de kop pakken.”

Heeft u vragen over de containerwissel en de chipactie?

Van maandag tot en met vrijdag kunt u tussen 8.00-17.00 uur bellen met de infolijn van Inovim: 085-07 04 216. Kijk ook op www.twentemilieu.nl/berkelland voor antwoorden op veelgestelde vragen.