Masterclasses vermarkten Achterhoeks Food afgesloten en vervolg in de maak

Op 28 oktober vond bij de DRU in Ulft de slotbijeenkomst van de Masterclasses over het vermarkten van ‘Achterhoek Food’ plaats. Dit door de gemeente Berkelland geïnitieerde project liep de afgelopen 1,5 jaar.

30 belangstellende boeren en MKB foodondernemers hadden zich ingeschreven om meer te leren over korte voedselketens en nieuwe verdienmodellen. Corona bemoeilijkte de leergang, omdat overgeschakeld moest worden naar een digitale omgeving. Uiteindelijk hebben 18 deelnemers met goed gevolg de masterclass afgesloten. Wethouder Maikel van der Neut illustreerde tijdens de slotbijeenkomst de gewenste samenwerking tussen lokale foodondernemers en overheden.

Lokale producten proeven

Op de bijeenkomst stond natuur inclusief voedsel centraal. Nieuwe ambachtelijke Achterhoekse broden, bier, koekjes en whisky werden gepresenteerd. Allen tot stand gekomen door samenwerkingen in de voedselketen, ‘van grond tot mond’ door innovatieve vakmensen. De bezoekers konden van de lokale producten proeven, die de ondernemers uit de Masterclass presenteerden. Jan Markink, gedeputeerde provincie Gelderland en voorzitter van het platform Achterhoek Food, sloot de bijeenkomst af. “We produceren hoogwaardig Achterhoeks voedsel. Samenwerking en een merk: die combinatie geeft kansen voor een onderscheidende internationale foodregio.”

Vervolg

Tijdens de Masterclasses zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan tussen producenten. Dit heeft er ook toe geleid dat er een nieuwe aanvraag is gedaan voor Europese subsidie. De gemeente Berkelland heeft vorige week deze subsidie gekregen. Het project heeft een looptijd van ongeveer een jaar.