Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Oekraïne

Wij zijn allemaal opgeschrikt door de inval van Rusland in Oekraïne. Het heeft een grote stroom van vluchtelingen op gang gebracht. Al het oorlogsleed dat we zien, maakt veel emoties los. Veel mensen leven mee met Oekraïne en er zijn ook veel vragen en zorgen van inwoners.

Op deze pagina houden wij u op de hoogte en verwijzen wij u naar zoveel mogelijk informatiebronnen over Oekraïne.

Op rijksoverheid.nl staat actuele informatie over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland. U vindt hier onder andere:

Doneren

Op www.giro555.nl leest u dat financiële hulp hard nodig is. En hoe de samenwerkende hulporganisaties zich inzetten voor hulp aan een land in oorlog. Geld doneren is een effectieve manier om bij te dragen aan de hulpverlening. De organisaties ter plaatse weten precies wat wanneer nodig is en kunnen met de hulpgelden hier direct op inspelen.

Reis niet naar Oekraïne

Het is gevaarlijk om naar Oekraïne te reizen. Dat geldt ook voor grensgebieden in buurlanden. Ga er niet naartoe. Het maakt niet uit wat uw situatie is. Of welke goede bedoelingen u heeft.
Steun vluchtelingen vanuit Nederland. Er zijn verschillende ervaren organisaties die naar grensgebieden reizen om mensen in nood te helpen.

Opvanglocaties in Berkelland

Vanaf Hemelvaart vangen we vanuit de gemeente vluchtelingen op in:

• Borculo: woongebouwen Koren Vier, Lange Dreef (Leostichting)
  • Ruurlo: La Fontaine (oude postkantoor), Julianaplein 8
  • Haarlo: Burgers Inn (voormalig hotel), Eibergseweg 49
  • Eibergen: Pastorie RK kerk, Grotestraat 88a

De noodopvang locatie in de voormalige Gereformeerde kerk in Geesteren wordt uitsluitend stand-by gehouden voor crisisnoodopvang.

Inschrijven bij de gemeente

Oekraïners kunnen zich inschrijven bij de gemeente Berkelland in de Basisregistratie Personen (BRP). De persoonsgegevens en het (tijdelijke) adres moeten worden doorgegeven. Gegevens uit de BRP worden gebruikt door organisaties van de Nederlandse overheid. De IND krijgt deze gegevens ook en gebruikt deze om het verblijf te regelen.

Opvang Oekraïners door inwoners

Op de website van Vluchtelingenwerk leest u meer wat er bij komt kijken als u zelf Oekraïners opvangt. Wilt u zich hiervoor aanmelden doe dat dan via het formulier Takecarebnb.

Aanmelden als vrijwilliger

Wilt u zich melden als vrijwilliger voor de opvang van vluchtelingen in Berkelland, dan kunt u dat doorgeven aan oekraine@gemeenteberkelland.nl.

Voor vluchtelingen

Het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Deze lijn is ook bedoeld voor mensen die willen helpen. Het nummer is (070) 44 55 888 (maandag t/m vrijdag 09.00-21.00 uur).
Zijn er toch nog praktische vragen? Dan kunnen ze contact opnemen met de Rode Kruis Informatielijn. Deze werkt via WhatsApp. Mensen kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal.

Er is ook de website RefugeeHelp. Hier vinden vluchtelingen informatie over hun verblijf in Nederland. Ze lezen daar bijvoorbeeld waar ze terecht kunnen voor onderdak of medische hulp. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens.

De IND heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor de mensen uit Oekraïne die vragen hebben. Let op: Hier wordt Engels en Nederlands gesproken! Het telefoonnummer is: 088 043 04 30. Kies voor optie 9, dan is de wachttijd korter.

Ook op www.vnog.nl staat nuttige informatie. Bijvoorbeeld over cyberveiligheid.