Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mensen met dementie: hoe spreek ik ze aan?

Een achterbuurvrouw, de man van, de zus van je sportmaatje: bijna allemaal kennen we wel iemand met dementie. En omdat we steeds ouder worden komt de ziekte dementie -ongewild- dichterbij. Wij willen graag dat mensen met dementie en hun naaste zich thuis voelen in Berkelland. Met aanpassingen in en om huis en door begrip en hulp van de omgeving kunnen mensen met (beginnende) dementie nog heel lang wonen in de eigen vertrouwde omgeving. Met de volgende simpele tips kunt u daar al uw steentje aan bijdragen. Namens de achterbuurvrouw, de man van, de zus van je sportmaatje: bedankt dat u dat doet!

Dementie

Dementie is een hersenziekte waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per vorm van dementie. Mensen met (beginnende) dementie hebben bijvoorbeeld moeite met dingen te onthouden, de weg weten, dingen doen, praten, begrijpen of het karakter verandert.

Neem iemand met dementie serieus

• Laat mensen met dementie in hun waarde en neem hen serieus. Wees belangstellend en ga zo veel mogelijk mee in hun beleving. Corrigeer verhalen of onjuistheden dus niet en spreek niet tegen.
  • Stel uzelf voor en vertel wat u komt doen. Iemand met dementie herkent u mogelijk niet (meer).
  • Praat in korte zinnen. Stel 1 vraag per keer. Wacht even totdat u reactie krijgt. Kijk of zij u begrijpen.

Stel iemand met dementie gerust

• Vraag toestemming (“vindt u het goed als…”) voordat u handelt. Dat stelt gerust en zo laat u de regie bij de persoon met dementie.
  • Maak oogcontact of leg voorzichtig even uw hand op de arm van de persoon met dementie voordat u iets zegt.
  • Geef complimentjes! Zo krijgt iemand het gevoel iets (nog) goed te kunnen en daardoor groeit de eigenwaarde.

Meer tips en adviezen? Volg een cursus!

Er zijn verschillende cursussen en trainingen waarin u leert omgaan met mensen met dementie. U krijgt praktische tips en handvatten. We hebben een aantal (gratis) cursussen voor u op een rijtje gezet.

Training ‘Goed omgaan met mensen met dementie’

Deze training is een basistraining voor als u meer wilt weten over (het omgaan met) dementie.
Kosten:

• gratis voor inwoners en vrijwilligers
  • voor medewerkers van een niet-commerciële organisatie € 15,- per deelnemer
  • voor medewerkers van een commerciële organisatie € 25,- per deelnemer.

Voor aanmelden of meer informatie:
E-mail: info@samendementievriendelijk.nl / Telefoonnummer: 033 – 303 2504

Online cursus

Misschien denkt u: een cursus? Daar heb ik geen tijd voor. Een logische gedachte. Dan kunt u in eigen tijd ook via internet een cursus volgen.

Kijk voor meer informatie op:

Dementievriendelijke gemeente

De gemeente Berkelland is een dementievriendelijke gemeente. Dit betekent dat wij samen met u willen werken aan een samenleving waar meer acceptatie is voor mensen met dementie. Van bakker en buurman, tot sportclub en wijkagent.