Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Terug naar het overzicht

Nationale Herdenking oorlogsslachtoffers op zaterdag 4 mei in gemeente Berkelland

In heel Nederland zijn we op zaterdag 4 mei om 20.00 uur 2 minuten stil. Dan herdenken we de burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties, maar ook bij vredesoperaties. De Dodenherdenking op 4 mei heeft dit jaar als thema ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’.

Stille tochten

De Nationale 4 mei-herdenking krijgt in de gemeente Berkelland gestalte door stille tochten naar oorlogsmonumenten en herdenkingsbijeenkomsten. Collegeleden zullen namens de gemeente Berkelland bij deze gelegenheden kransen of bloemstukken leggen bij de monumenten en toespraken houden, waarin degenen worden herdacht, die hun leven gaven voor onze vrijheid en die van anderen op de wereld. Hieronder geven we een overzicht van de herdenkingsbijeenkomsten in Berkelland.

Stille tocht en herdenkingsbijeenkomst Borculo

Belangstellenden kunnen zich vanaf 18.55 uur bij de RK-Kerk aan de Steenstraat in Borculo verzamelen voor de stille tocht. Deze voettocht vertrekt om 19.10 uur en voert over de begraafplaats van de kerk en vervolgens via de Boomgaarden naar het oorlogsmonument aan de Burgemeester Bloemersstraat en het Indiëmonument in het Cycloonpark. In het Cycloonpark wordt passende muziek gespeeld. Op de begraafplaats en bij de monumenten is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Burgemeester Joost van Oostrum legt namens de gemeente Berkelland een krans.

Iets voor 20.00 uur zal de stoet de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd bereiken. Hier wordt bij de graven van de Engelse piloten 2 minuten stilte in acht genomen. Hierna wordt het signaal Taptoe geblazen. Ook op deze plek is er gelegenheid tot het leggen van bloemen.

Aansluitend wordt om ongeveer 20.15 uur in de Joriskerk op het Muraltplein in Borculo een openbare herdenkingsbijeenkomst gehouden.

Herdenking in Eibergen

De herdenking van de oorlogsslachtoffers in Eibergen begint om 19.50 uur bij het Monument aan de Burgemeester Wilhelmweg. Na het blazen van de Taptoe en de 2 minuten stilte wordt het Wilhelmus gespeeld. Wethouder Hans van der Noordt houdt een toespraak. Leerlingen van IKC het Simmelink lezen gedichten voor. Hierna volgt het leggen van kransen en bloemen.

Herdenking in Beltrum

De dodenherdenking begint in Beltrum om 17.30 uur bij het oorlogsmonument op het Mariaplein. Wethouder Betsy Wormgoor is hierbij aanwezig en zal een korte toespraak houden en namens de gemeente Berkelland een krans leggen.

Herdenking in Neede

In Neede begint de herdenking om 19.40 uur bij het oorlogsmonument op de Needse Berg met koraalmuziek. Even voor 20.00 uur wordt de Taptoe gespeeld. Daarna is het 2 minuten stil. Na de 2 coupletten van het Wilhelmus houdt wethouder Gerjan Teselink een toespraak en worden gedichten voorgedragen door leerlingen van de basisscholen. Hierna volgt de kranslegging en wordt koraalmuziek gespeeld.

Herdenking in Ruurlo

In de Dorpskerk in Ruurlo wordt om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Wethouder Arjen van Gijssel houdt een korte toespraak. Hij neemt vervolgens deel aan de stille tocht naar het monument op ’t Rikkelder en zal daar namens de gemeente Berkelland een krans leggen.

Vlaggen halfstok

Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (omstreeks 21.00 uur) kunt u op zaterdag 4 mei de vlag halfstok hangen.