Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vijvers en droogte in Berkelland

De afgelopen tijd zijn er veel vragen geweest over de droogte en de gevolgen hiervan voor de vissen in de vijvers. In de kernen in Berkelland zijn diverse vijvers en poelen. De meeste vijvers zijn van het waterschap, en een deel van de gemeente.

Gevolgen droogte voor vissen

Doordat de waterstand in sommige vijvers veel is gezakt, zien we dat vissen het moeilijk krijgen. Het is altijd een triest gezicht om dode vissen of vissen in nood te zien. We kunnen hier als gemeente helaas niet zoveel aan doen. Ziet u dode vissen drijven en/of op grote schaal vis aan het wateroppervlak naar lucht happen? Maak hier dan een melding van bij het waterschap Rijn en IJssel en/of de Hengelsportfederatie 026-3212045, zodat zij deskundige hulp kunnen inschakelen. Ga niet op eigen houtje aan de slag, want dan doet u – ondanks uw goede bedoelingen – al snel de verkeerde dingen.

Gemeente gebruikt een bron voor het watergeven van bomen

Als gemeente halen we geen water uit de vijvers en ander oppervlaktewater in deze periode van droogte. Vanaf 19 juli is dit al verboden in verband met de droogte, en dit wordt gecontroleerd door het waterschap. Voor het watergeven van de bomen gebruikt de gemeente (en de aannemers die wij inhuren) een bron die water uit diepere bodemlagen haalt zodat dit geen invloed heeft op de waterstand.

Toevoegen water aan vijvers niet goed voor de vissen

Het toevoegen van water aan de vijvers is voor de vissen niet goed, onder meer door stress en temperatuur verschillen. Ook het verplaatsen van de vissen is een laatste middel dat bij voorkeur niet gedaan wordt omdat dit voor de vissen niet goed is (verstoren evenwicht, ziektes). Als dit gedaan wordt, gaat dit via de Hengelsportfederatie die dit deskundig uitvoert.

Minder vis gunstig voor amfibieƫn

Voor de amfibieƫn kan het juist gunstig zijn dat er minder vis is in de vijvers en poelen. Als er minder vis is, hebben andere dieren meer kansen.

Verdiepen van vijvers

Wat de gemeente wel doet, is het verdiepen van vijvers. De gemeente doet dit bij de gemeentelijke vijvers en poelen. Zo zijn vorig jaar de vijvers bij de Ramsbeekweg in Eibergen aangepakt en dit najaar wordt dit gedaan bij de vijvers aan het Elbrinksvonder in Borculo. Deze werkzaamheden aan vijvers gebeurt onder begeleiding van een ecoloog. Aan de Vijverweg in Ruurlo is de gemeente betrokken bij een gezamenlijk project, waarbij het waterschap de betreffende vijver aanpast. Zo willen we zorgen voor mooie en voor de natuur aantrekkelijke vijvers, die ook bij droge perioden een betere plek zijn voor onder andere vissen.