Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Terug naar het overzicht

Voormekaar: er zijn wanneer u het zelf niet kunt

Voormekaar is er voor alle inwoners uit Berkelland met vragen of zorgen over de persoonlijke situatie. Wij denken mee en geven advies: wat kan voor u en uw situatie helpend zijn om weer verder te kunnen?

U kunt bij Voormekaar terecht. Met vragen of zorgen waar u zelf niet uitkomt. Of waar de mensen om u heen u niet bij kunnen helpen. Dit kan gaan over zorg, wonen, geldzaken, werk, uw gezin of relatie, eenzaamheid of bij psychische problemen. Voormekaar denkt mee en zoekt samen met u naar een passende oplossing: dichtbij huis, met vrijwillige of professionele hulp. Dat doet Voormekaar binnen de mogelijkheden van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet.

Geen mens is hetzelfde

Samen met u kijken we wat er aan de hand is en stellen we allereerst het doel centraal: wat wilt u bereiken? En wat kan u helpen om dat doel te bereiken? Dit antwoord is voor iedereen anders. Geen mens is immers hetzelfde.

Weer verder

Heeft u vragen? Zoekt u steun? Wilt u een oplossing voor een probleem waar u tegenaan loopt?
Lukt het maar niet om er zelf uit te komen?

Dan staat Voormekaar voor u klaar. Dat hoeft niet altijd professionele hulp te zijn. Wij kijken wat binnen handbereik ligt: een lichter en goed alternatief, een kortdurend professioneel traject of de hulp van een vrijwilligersorganisatie. Ook dat kan helpen om weer verder te kunnen.

Een voorbeeld: echtpaar Willemsen (78 en 80 jaar)

Echtpaar Willemsen woont in een eengezinswoning met slaap- en badkamer op de eerste verdieping. Meneer is nog erg vitaal en ervaart nauwelijks problemen. Mevrouw heeft artrose en daardoor pijn in knieën en rug. Het lopen kost haar steeds meer moeite. Mevrouw loopt buiten met een rollator en binnen steunt ze op de meubels. Ook het traplopen gaat steeds moeilijker. Mevrouw komt nog wel boven, maar het kost haar veel energie en het geeft veel pijnklachten. Op advies van hun dochter neemt het echtpaar contact op met Voormekaar. Het gesprek met de medewerker van Voormekaar gaat over het zelfstandig blijven wonen. Er wordt samen bekeken waar het echtpaar tegenaan loopt in hun woning. Het traplopen is het grootste probleem, maar er blijken meer moeilijkheden zoals het huishouden en de tuin. De medewerker van Voormekaar verwijst naar een ergotherapeut. De ergotherapeut kan bijvoorbeeld advies geven over hoe activiteiten makkelijker gaan en het indelen van de woning. De tuin blijkt eigenlijk te groot om te onderhouden. Tijdens het gesprek komen ze met elkaar tot de conclusie dat het kijken naar een kleinere woning passend is. Het echtpaar staat al lange tijd ingeschreven bij Prowonen. Maar zij kijken nooit naar het woningaanbod. Er wordt contact gezocht met Prowonen. De woonconsulent neemt de woonwensen door en voert deze door in hun systeem. Het echtpaar reageert sindsdien op woningen en verhuist binnen afzienbare tijd naar een geschikte gelijkvloerse woning.