Week van de Digitale veiligheid
Deze week staat gemeente Berkelland stil bij digitale veiligheid. Dit doen we samen met de politie Achterhoek Oost. Tegenwoordig gaat steeds meer ‘online’. Dit is soms fijn, maar hierdoor is er een groter risico op cybercriminaliteit of digitale onveiligheid. Belangrijk om daar dus bij stil te staan!
Cybercriminaliteit kent verschillende vormen. Misschien heeft u weleens gehoord van phishing mails of Hulpvraagfraude. Of komt u, of uw (klein)kind(eren), af en toe in aanraking met online pestgedrag? Dat zijn zomaar wat voorbeelden van cybercriminaliteit.
Phishingmails en Hulpvraagfraude
Bij phishingmails proberen criminelen om uw gegevens of geld te stelen. Dit doen ze door u te lokken met nepwebsites/ e-mails. Het lijkt of u op een bekende website zit, of dat u een mail van bijvoorbeeld de bank krijgt, maar dit is niet het geval. Vertrouwt u het niet? Bel dan eerst met de organisatie of persoon die u mailt en kijk of er geen rare spelfouten in de mail of in het webadres zitten.
Bij hulpvraagfraude doet iemand zich op Whatsapp voor als een bekende. Vervolgens zeggen ze dat ze snel geld nodig hebben en sturen u een betaalverzoek. Trap hier niet in, vraag altijd om eerst te bellen of om even langs te komen. Zo merkt u meteen of het echt om een bekende gaat.
Slachtoffer geworden?
- Meld het zo snel mogelijk bij uw bank. Bankmedewerkers kunnen uw rekening blokkeren en daarmee verdere oplichting voorkomen.
- Doe altijd aangifte bij de politie (ook bij een poging). Dit kan ook online via www.politie.nl/aangifte-of-meldingen-doen
- Meld het bericht bij www.fraudehelpdesk.nl (ook als u uiteindelijk geen slachtoffer bent geworden)
Multi media Lab
Meer weten over dit onderwerp? Op 25 oktober staat er een tent op de parkeerplaats van het Staring College. Hier kan de politie u meer vertellen over digitale veiligheid.