Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stappenplan verwijderen asbestdak kleiner dan 35 m2

Voordat u begint!

Als particulier mag u zelf uw asbestdak (kleiner dan 35 m2) verwijderen als het gaat om geschroefde asbestplaten (geen leien). In alle andere gevallen (spijkers of lijm) moet een gespecialiseerde asbestsaneerder uw asbestdak verwijderen. Ook als uw dak sterk verweerd of beschadigd is.

Stappenplan in het kort:

 1. Inventariseer het aantal m2 van uw dak.
 2. Controleer of het gaat om geschroefde asbestplaten.
 3. Maak een sloopmelding aan bij de gemeente.
 4. Na akkoord van de sloopmelding, kunt u uw asbestdak verwijderen.
 5. Lever het afval in bij een speciaal afvaldepot.

Stap 1 en 2   

Bereken de totale oppervlakte van uw dak en kijk hoe de asbestplaten zijn bevestigd. Bent u particulier en is uw dak kleiner dan 35 m2 en zijn de asbestplaten geschroefd? Ligt het dak op een woning of privégebouw (zonder bedrijfsfunctie) én is het dak niet verweerd? Dan mag u zelf uw asbestdak verwijderen.

Stap 3        

Maak een gratis sloopmelding aan via het Omgevingsloket. Dit kan digitaal (DigiD is noodzakelijk) of door het formulier te printen en toe te sturen naar de gemeente. U moet de sloopmelding minstens 5 dagen voor de start van de werkzaamheden doen. Neem met vragen contact op met Ingrid Wijlens of Angelien Seijger van de gemeente via 0545 250 250.

Stap 4       

Zodra uw sloopmelding akkoord is, krijgt u bericht van de gemeente. U krijgt dan ook te horen waar u zich aan moet houden. Bereid u goed voor, draag beschermende kleding en zorg dat u alle benodigde materialen bij de hand heeft.

Boor, slijp of zaag niet in de asbestplaten en breek ze niet. De vrijkomende asbestvezels kunnen gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en die van uw omgeving. Veiligheid staat voorop! Verpak het asbest in één of meerdere plastic zakken en plak deze dicht. In dit filmpje van Milieucentraal ziet u een duidelijke uitleg over het zelf verwijderen van een asbestdak.

Tip: u kunt op het gemeentehuis een gratis pakket met beschermingsmiddelen ophalen. U heeft hiervoor een ‘akkoord’ op uw sloopmelding nodig en u moet vooraf een afspraak maken via 0545 250 250.

Stap 5

Lever de verpakte asbestplaten in bij een speciaal afvaldepot. In de gemeente Berkelland kan dat bij Nienhuis in Rietmolen of Sturris in Ruurlo. U moet het asbest in plastic verpakken, bijvoorbeeld in de speciale platenzak uit het pakket dat u kunt ophalen bij de gemeente. Leg de asbestplaten op een pallet of 2 balken, dan is het met een palletvork van de aanhanger af te halen. Heeft u zelf geen pallet? Neem dan contact op met Nienhuis of Sturris om een pallet te lenen. Bij het inleveren van het asbest moet u de goedgekeurde sloopmelding laten zien.

Tip: als particulier mag u per adres eenmalig gratis asbest (maximaal 35 m2 en tot een gewicht van 500 kg) naar 1 van deze 2 bedrijven brengen. U mag asbestafval niet bij het huishoudelijk of grof afval zetten.

Benodigde materialen voor het verwijderen van asbest

 • wegwerpkleding (in pakket van de gemeente)
 • mondkapje (P3) (in pakket van de gemeente)
 • veiligheidsbril (in pakket van de gemeente)
 • handschoenen (in pakket van de gemeente)
 • spuitlijm of haarlak (in pakket van de gemeente)
 • plastic zak om asbest in te verpakken (minimaal 0,2 mm dik, in pakket van de gemeente)
 • tuinslang met sproeistand
 • snoeischaar voor eventueel wegknippen groen
 • steek- of ringsleutels
 • schone doek
 • afplaktape
 • trap of ladder