Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nieuw woningbouwinitiatief

Wilt u in een (kleine) kern een woning bouwen, splitsen of een pand geschikt maken om in te wonen? Dan zijn er een aantal stappen die u moet doorlopen. De gemeente neemt 3 keer per jaar verzoeken in behandeling.

Stap 1: Voldoet uw initiatief aan de criteria?

De gemeente beoordeelt het woningbouwinitiatief aan de hand van de woonvisie en de beleidsregels toevoeging van woningen via functieverandering naar wonen en woningsplitsing in de kernen gemeente Berkelland.

Stap 2: Intake

U vult online het intakeformulier woningbouwinitiatief in. Doe dit zo volledig en concreet mogelijk. Het is handig om vooraf te weten welke criteria gelden bij de beoordeling van uw initiatief. Voeg ook een situatieschets toe. U kunt uw intakeformulier met bijlagen zowel digitaal als per post versturen.
Indienen van een aanvraag en de behandeling ervan zijn gratis.

Het intakeformulier woningbouwinitiatief is alleen te gebruiken voor initiatieven in de kernen, en geldt niet voor het buitengebied.

Stap 3: behandeling verzoek

Als wij alle benodigde informatie hebben, dan nemen wij uw verzoek in behandeling. Eventueel nemen wij nog contact met u op voor aanvullende informatie. Dit kan telefonisch of aan de hand van een gesprek.
De gemeente Berkelland behandelt de wooninitiatieven in 2024 volgens onderstaand tijdschema:

Deadline indienen intakeformulier incl.
bijbehorende stukken
Berichtgeving over de voorlopige beoordeling van uw plan
1 februari 2024Eind februari 2024
1 juni 2024Eind juni 2024
1 oktober 2024Eind oktober 2024
Behandeling wooninitiatieven 2024

Stap 4: eerste beoordeling

Op basis van uw informatie bespreken wij uw initiatief intern met verschillende vakdisciplines. Om te beoordelen of uw initiatief past bij de kaders voeren we een quickscan uit. U ontvangt bericht over een voorlopig positieve beoordeling en we informeren u over de vervolgprocedure. Kunt u bijvoorbeeld een omgevingsvergunning aanvragen of is er ook een wijziging van het omgevingsplan nodig? Dit betekent nog niet automatisch dat wij u de vergunning zullen verlenen.

Stap 5: Ruimtelijke procedure

Als uw initiatief in de eerste fase een positieve beoordeling krijgt, dan kunt u ervoor kiezen om de formele ruimtelijke procedure te starten. Dit betekent dat u een schetsplan ter voorbereiding van een aanvraag van een omgevingsvergunning of principeverzoek voor wijziging van het omgevingsplan indient. Bij het starten van het formele traject (fase II) moet u de reguliere (leges)kosten betalen.

Voor de mogelijkheden voor woningbouw in het buitengebied verwijzen we u naar de pagina wonen en bijgebouwen.