Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Woningbouw in tuinen

Er is een grote behoefte aan woningen, vooral voor ouderen en starters. Met de beleidsregel ‘Woningbouw in Tuinen’ kunnen inwoners die binnen de bebouwde kom van de dorpen wonen hun grote percelen splitsen en benutten om een extra woning(en) toe te voegen. Het gaat hierbij om het toevoegen van nultreden-woningen (gelijkvloerse woning waarbij de basisvoorzieningen, wonen, slapen, koken en baden, zonder traplopen toegankelijk zijn) voor ouderen en/of betaalbare woningen voor starters.

De woningen die worden toegevoegd moeten bestaan uit één woonlaag met kap. Belangrijke voorwaarde is dat de woning zelfstandig moet kunnen ontsluiten op een openbare weg en zichtbaar moet zijn vanaf de openbare weg. Woningbouw in tuinen kan alleen op een kavel waarop al een woning aanwezig is, van minimaal 600m2 voor toevoeging van een vrijstaande woning en minimaal 800m2 voor toevoeging van een 2-onder-1 kapwoning.

De minimale kavelgrootte voor de nieuw te realiseren woning bedraagt circa 250 m2 voor een (kleine) tweekapper en 300 m2 voor een vrijstaande seniorenwoning.

Deze beleidsregel geldt alleen voor onze kernen en niet voor bedrijventerreinen en het buitengebied. Op bedrijventerreinen en in het buitengebied gelden namelijk andere kaders door andere belangen en beleidsdoelen.

Stap 1: Bekijk of uw initiatief voldoet aan de criteria

De gemeente gaat uw woningbouwinitiatief beoordelen aan de hand van de omgevingsvisie, de woonvisie en de beleidsregel woningbouw in tuinen. [link naar gepubliceerde regeling] U kunt dit zelf ook alvast doen. Lees de hiervoor genoemde documenten door en bekijk of uw initiatief voldoet aan de genoemde criteria.

Stap 2: Conceptverzoek (1e beoordeling)

U dient een conceptverzoek in via: Aanvraag of melding indienen – Aanvragen – Omgevingsloket (overheid.nl). Kies vervolgens voor de aanvraag ‘afwijken van regels in het omgevingsplan’.

Bij stap 7 in het onderdeel ‘Aanvragen’ van het Omgevingsloket staat in het scherm ‘Verzoeken indienen – doel van de verzoeken’, de volgende toelichting over het conceptverzoek: ‘Wilt u uw verzoeken definitief of als conceptverzoek indienen?’ Hier kiest u voor conceptverzoek.

Wanneer u een conceptverzoek heeft ingediend, bekijkt de gemeente:

  • Of uw plan in het omgevingsplan past
  • Hoe uw plan zich verhoudt tot de welstandscriteria
  • De objectieve criteria uit bovengenoemde beleidsdocumenten.

Om een conceptverzoek te doen, hebben wij een aantal gegevens van u nodig, in ieder geval:

  • Een beschrijving van het project, benoem hierin ook:
    • Woningtype
    • Aantal woningen/wooneenheden
    • Doelgroep
    • Koop/huur
  • Een overzichtstekening van de huidige situatie
  • Een overzichtstekening van de nieuwe situatie, voorzien van de maatvoering en de schaal van:
    • Functies van op aanvraag betrekking hebbende ruimten.
    • Gebouwen
    • De totale oppervlakte

Binnen acht weken laat de gemeente u weten of uw plan kansrijk is en welke weg u moet volgen om voor uw plan een vergunning te krijgen.

Voor het indienen van een conceptverzoek bent u leges verschuldigd.

Stap 3: Initiatieftafel (2e beoordeling)

Als uw plan niet in het omgevingsplan past, krijgt u de keuze voorgelegd of u het plan besproken wilt hebben op de Initiatieftafel. Daar wordt uw initiatief intern met verschillende vakdisciplines besproken en wordt integraal afgewogen of medewerking aan uw plan (afwijking of aanpassing van het omgevingsplan) wenselijk is.

U ontvangt na de behandeling van uw plan op de Initiatieftafel bericht of de gemeente het wenselijk vindt om mee te werken aan uw plan. Ook informeren we u per brief over de uitkomsten en de eventuele vervolgprocedure. Dit betekent echter niet automatisch dat wij u de vergunning zullen verlenen.

Stap 4: Ruimtelijke procedure (vergunningenproces)

Als uw plan in de eerste fase een positieve beoordeling krijgt, dan kunt u ervoor kiezen om de formele ruimtelijke procedure te starten. Bij het starten van het formele traject moet u de reguliere (leges)kosten betalen. De kosten voor het conceptverzoek worden hiermee verrekend.

Toevoegen woningen in buitengebied

Voor de mogelijkheden voor woningbouw in het buitengebied verwijzen we u naar de pagina wonen en bijgebouwen.