Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Wonen en bijgebouwen

Op deze pagina vindt u informatie over beleid en regelingen met betrekking tot wonen en bijgebouwen in het buitengebied van Berkelland. Daarnaast is veel informatie over wonen en bijgebouwen opgenomen in het bestemmingsplan voor het buitengebied.

Als u een woning in het buitengebied heeft, is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om deze woning te splitsen in twee woningen (toevoegen van een ‘vbo met woonfunctie’). Door het splitsen van een woning kunnen we tegemoet komen aan de wens om bij elkaar op het erf te kunnen wonen. Hierdoor kan men zorgen voor elkaar (vaak in familieverband) en kan het werk op het erf en aan de woning verdeeld worden. Daarnaast kan door woningsplitsing wonen op het platteland haalbaar en betaalbaar worden.

In de structuurvisie woningsplitsing buitengebied en in het bestemmingsplan voor het buitengebied vindt u meer informatie en kunt u lezen onder welke randvoorwaarden woningsplitsing mogelijk is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de frontoffice bouwen en wonen via: 0545 250 250.

In het bestemmingsplan buitengebied is vastgelegd hoe groot de oppervlakte aan bijgebouwen bij een woning in het buitengebied mag zijn. Over het algemeen is dat 150 m² per ‘verblijfsobject met een woonfunctie’ (vbo wonen). Soms is er behoefte aan een grotere oppervlakte. De bovenplanse sloop-bonusregeling biedt de mogelijkheid om de oppervlakte aan bijgebouwen te vergroten tot maximaal 300 m² per vbo wonen. Hiervoor moet er onder andere op een andere locatie bijgebouwen worden gesloopt of een bedrag worden gestort in het gemeentelijk sloopfonds.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de frontoffice bouwen en wonen via 0545 250 250.

In de afgelopen jaren zijn veel agrarische bedrijven gestopt of zijn van plan te stoppen. Voor de stallen en schuren die dan leegkomen is vaak geen nieuwe functie. We willen ruimte bieden voor andere verdienmodellen in leegstaande (agrarische) gebouwen en de sloop van schuren die geen nieuwe functie krijgen stimuleren. Daarvoor hebben we verschillende mogelijkheden.

In het plan van aanpak vrijkomende agrarische bebouwing zijn nieuwe regelingen en instrumenten opgenomen die hieraan kunnen bijdragen. 

Aan de overige regelingen wordt nog gewerkt.

Rood voor Rood maakt het mogelijk om in ruil voor de sloop van minimaal 1.000 m² vrijkomende (agrarische) bebouwing een nieuwe woning in het buitengebied te realiseren. De Rood voor Rood-woning kan alleen gebouwd worden op een bestaand erf waar al een woning aanwezig is. Daarnaast moet op dit erf ook minimaal 600 m² te slopen bebouwing aanwezig zijn. Het is ook mogelijk om te slopen gebouwen aan een andere partij te verkopen die onvoldoende sloopmeters heeft voor Rood voor Rood.

Het beleidskader voor functieverandering beschrijft welke mogelijkheden er zijn voor nieuwe functies in leeggekomen (agrarische) bedrijfsgebouwen in het buitengebied. Het beleidskader voor functieverandering is verwerkt in het bestemmingsplan voor het buitengebied. Functieverandering naar werken beschrijft de mogelijkheden voor recreatie en toerisme, zorgfuncties en de mogelijkheden voor opslag. Daarnaast beschrijft het welke bedrijfsmatige functies mogelijk zijn.

Het gedeelte dat gaat over ‘functieverandering naar wonen’ is niet meer van toepassing. Hier hebben wij namelijk ons Rood voor Rood beleid voor.

We gaan het beleid voor functieverandering vernieuwen. Dit staat op de planning voor de eerste helft van 2025. Tot die tijd is het huidige beleid van toepassing.

Er is in het buitengebied steeds meer vraag naar innovatieve woonconcepten of woonconcepten waar behoefte is aan meerdere (kleinere) wooneenheden op een erf of in een gebouw. Deze vallen vaak buiten de randvoorwaarden van Rood voor Rood en andere beleidskaders op het gebied van wonen. Via een pilot willen we onderzoeken op welke wijze we de verschillende initiatieven die mogelijk leven de ruimte kunnen geven. Meer informatie over de pilot vindt u in hoofdstuk 4 van de beleidsregel Rood voor Rood.

We zijn de pilot aan het voorbereiden. Als bekend is wanneer u een aanvraag in kunt dienen, informeren we hierover op deze website en via BerkelBericht.

De gemeente kent verschillende regelingen om de sloop van leegstaande gebouwen zonder toekomstige functie te stimuleren. Bijvoorbeeld Rood voor Rood, de sloopbonusregeling of het beleid voor woningsplitsing. Soms zijn er onvoldoende sloopmeters op een erf en is een andere partij met sloopmeters nodig om gebruik te kunnen maken van een regeling. Om vraag en aanbod van te slopen vierkante meters makkelijk bij elkaar te brengen gaat de gemeente een sloopvoucher-regeling opzetten. Bij de (voorgenomen) sloop van een schuur cq bij een ontwikkeling waarbij sloopcompensatie nodig is, kan dan een sloopvoucher aangevraagd cq ingeleverd worden. De voucher is verhandelbaar en de ‘waarde’ van de voucher wordt uitgedrukt in te slopen vierkante meters.

We zijn de sloopvoucher-regeling aan het voorbereiden. Als bekend is wanneer de regeling ingaat, informeren we hierover op deze website en via BerkelBericht.