Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Achternaam kind kiezen

Bij de geboorte van uw 1e kind kunt u kiezen of uw kind uw eigen achternaam of die van uw partner krijgt. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders. Uw kind krijgt dan een gecombineerde achternaam. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het 1e kind. Voor kinderen die geboren zijn op of na 1 januari 2016 geldt voor een gecombineerde achternaam in 2024 een tijdelijke overgangsregeling.

U regelt de achternaam van uw kind bij de gemeente. U kunt de naam van uw kind kiezen: 

  • Voor de geboorte 
  • Bij de geboorteaangifte 
  • Bij erkenning of bij adoptie 

U en uw partner moeten beiden langskomen bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak.

Uw situatie

U bent getrouwd 

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt, dan wordt er een akte van naamskeuze opgemaakt vóór de geboorte van uw kind. 

U bent niet getrouwd 

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de vader krijgt, dan moet de vader eerst het kind erkennen. De keuze van de naam wordt in de erkenningsakte opgenomen. Gaat u later toch trouwen dan kunt u alsnog de naam van de andere ouder kiezen. Wij maken dan een akte van naamskeuze op. Deze moet u tekenen bij de huwelijksvoltrekking.  

Uw kind is in buitenland geboren 

U kunt binnen 2 jaar na de geboorte de achternaam van uw kind kiezen. Neem eerst contact op met de gemeente via 0545 250250. 

Gecombineerde achternaam kiezen

Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook een gecombineerde achternaam kiezen voor uw kind. U kiest dan voor een combinatie van de achternaam van de moeder en die van de andere ouder. 

Links

Wordt uw kind in 2024 geboren? En kiest u voor een gecombineerde achternaam? Dan kunt u de keuze voor de achternaam laten vastleggen. Dit kan voor de geboorte of uiterlijk bij de geboorteaangifte. Voor het vastleggen van een gecombineerde achternaam moet u samen naar het gemeentehuis komen. Voor de moeder is het vaak lastig bij de geboorteaangifte te zijn. Daarom is het verstandig de gecombineerde achternaam al voor de geboorte vast te leggen.

Uw kind krijgt de door u gekozen enkele achternaam. U kunt in 2024 nog wel gebruikmaken van de tijdelijke regeling. Uw kind kan dan toch nog een gecombineerde achternaam krijgen. Voorwaarde is dat uw oudste kind dan op of na 1 januari 2016 is geboren.

Uw oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016. En u wilt een gecombineerde achternaam voor uw kind of kinderen. Tot en met 31 december 2024 kunt u een gecombineerde achternaam voor uw kind of kinderen aanvragen. Maak daarvoor een afspraak.

Goed om te weten

  • Beide ouders komen samen naar het gemeentehuis om de gecombineerde achternaam aan te vragen. Vergeet uw legitimatiebewijs niet.
  • Deze overgangsregeling geldt alleen in 2024. Daarna kan het niet meer
  • Als uw kind een identiteitsbewijs heeft met daarop de enkele achternaam, is het nodig een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen. U betaalt zelf de kosten.

U heeft uw nog ongeboren kind al erkend in 2023. U kon toen nog niet kiezen voor een gecombineerde achternaam. Uw kind wordt geboren in 2024. U kunt dan alleen nog bij het doorgeven van de geboorte (geboorteaangifte) kiezen voor de gecombineerde achternaam. Beide ouders komen dan langs in het gemeentehuis.

Voor een kind dat geboren is na 31 december 2023 is registratie van een gecombineerde achternaam gratis. Voor kinderen geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024 kost dit:

  • voor het 1e kind € 75
  • voor elk volgend kind € 50
  • Eventueel kosten voor het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs.