Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Geboorte, aangifte

Is uw zoon of dochter geboren? Van harte gefeliciteerd! De geboorte van uw kind geeft u aan in de gemeente waar het kind is geboren. Dat doet u binnen 3 werkdagen na de geboorte. De aangifte is gratis.

U kunt voor de aangifte een afspraak maken.

  • Aangifte van geboorte kost € 0,00
  • Uittreksel of afschrift: € 16,60

  • Uw geldige identiteitsbewijs
  • Als u geen Nederlander bent: documenten die u volgens de Vreemdelingenwet moet hebben zodat uw identiteit, nationaliteit en verblijfsstatus kunnen worden vastgesteld
  • Afschrift van de erkenningsakte als het kind al voor de geboorte is erkend
  • Eventueel een trouwboekje of partnerschapsboekje. U mag uw kind daarin laten vermelden, maar dit is niet verplicht
  • Eventueel een akte van naamskeuze
  • Verklaring van de arts of verloskundige die de bevalling heeft begeleid

Binnen 3 dagen na de dag van geboorte van uw kindje doet u aangifte. De dag van geboorte telt hierbij niet mee. Valt de laatste van de 3 dagen in het weekend of op een feestdag? Dan wordt de termijn met een dag verlengd. Ook moeten er in de termijn altijd 2 werkdagen zitten.

Dag van geboorte Dag van aangifte
Maandag Dinsdag, woensdag, donderdag
Dinsdag Woensdag, donderdag, vrijdag
Woensdag Donderdag, vrijdag
Donderdag Vrijdag, maandag
Vrijdag Maandag, dinsdag
Zaterdag Maandag, dinsdag
Zondag Maandag, dinsdag, woensdag

Elke inwoner is verplicht om een zorgverzekering te hebben volgens de Nederlandse wet. Uw kindje is niet vanzelf meeverzekerd. Vergeet dus niet uw kindje na de geboorte aan te melden voor een zorgverzekering. Tot 18 jaar is de zorgverzekering gratis.

Bij de erkenning van uw eerste kind bepaalt u de achternaam van uw kind. Dit is de achternaam van de moeder of van de vader. Wilt u de naam van de vader aan het kindje geven, dan moet de moeder bij de geboorteaangifte aanwezig zijn.

Kiest u de naam van de moeder, neem dan een schriftelijke machtiging van de moeder mee.

Heeft u de achternaam van uw eerste kind vastgesteld, dan is deze achternaam bepalend bij elk volgend kind. U heeft wel een schriftelijke machtiging van de moeder nodig.

Heeft u een huwelijk of geregistreerd partnerschap dan krijgt het kind de naam van de vader. Tenzij er voor de geboorte of tijdens de geboorteaangifte gekozen wordt voor de achternaam van de moeder. De moeder moet dan wel bij de geboorteaangifte van het eerste kind aanwezig zijn. 

Dat is afhankelijk van de gemeente waarin het ziekenhuis staat. In Enschede, Zutphen en Winterswijk is het mogelijk om online aangifte te doen.