Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Naamswijziging en naamgebruik wijzigen

Bent u gehuwd (geweest) of heeft u een partnerschap laten registreren? Dan kunt u bij de gemeente aangeven met welke achternaam u voortaan aangeschreven wilt worden. Het gaat hierbij niet om een wijziging van de achternaam, maar om het ‘voeren’ van de achternaam.

Gekozen naamgebruik is alleen voor andere overheidsinstanties

Andere instanties moet u zelf informeren. Op officiële documenten zoals een paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs staat altijd de eigen achternaam vermeld. Ongeacht welk naamgebruik u heeft gekozen. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner.

  • Uw eigen achternaam
  • De naam van uw echtgeno(o)t(e) of partner
  • Combinatie van uw eigen achternaam en naam van uw echtgeno(o)t(e) of partner

Let op: op officiële documenten staat altijd uw geslachtsnaam.

Ja, dat mag. U kunt deze keuze altijd wijzigen.

Als u opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat en u gebruikt nog de naam van uw ex-partner, dan verandert het naamgebruik automatisch in de naam van de nieuwe echtgenoot/partner. 

Wilt u uw voornaam veranderen? Dan moet een advocaat uw gemotiveerde verzoek tot voornaamswijziging bij de rechtbank indienen.

Wilt u uw eigen achternaam (geslachtsnaam) laten wijzigen? In een beperkt aantal situaties kan dit. U kunt een aanvraag voor het wijzigen van een achternaam doen bij Justis.