Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rioolverstopping

Loopt het afvalwater niet goed weg? Dan kan er een rioolverstopping zijn. U moet dan eerst zelf kijken waar de verstopping zit. Dat doet u door het erfscheidingsputje op te graven.

  • Staat het putje vol water? Neem contact op met de gemeente, bel: 0545 250 250. Bij calamiteiten kunt u dit nummer ook buiten kantoortijden bellen.
  • Staat er geen water in het putje? Dan zit de verstopping op uw eigen perceel. U moet de verstopping dan zelf (laten) verhelpen, de kosten zijn voor uw rekening.

Als blijkt dat de verstopping in het gemeentelijk riool veroorzaakt is door onjuist gebruik van het particulier riool, dan zijn de kosten voor rekening van de veroorzaker.

Rioolverstopping in het buitengebied (drukriolering)

Woont u in het buitengebied en is er een storing aan de riolering? Dan kunt u dit melden bij Remondis: 0545 250 444. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Veel verstoppingen worden veroorzaakt door verkeerd rioolgebruik. Dit kunt u zelf grotendeels voorkomen. Zorg ervoor dat er geen vaste stoffen in het riool terechtkomen, zoals schoonmaakdoekjes, etensresten, zand, maandverband, condooms, luiers, kattenbakkorrels, cement-, gipsresten en ander klusafval. Ook olie en frituurvet zijn belangrijke veroorzakers van een verstopt riool. De top 5 verstoppingen zijn:

  1. Oliën en vetten (jus, frituurvet, olijfolie)
  2. Reinigingsdoekjes (billendoekjes, vloerdoekjes, huishoudrollen)
  3. Inlegkruisjes, maandverband, tampons
  4. Kattenbakkorrels
  5. Textiel

Dan moet u eerst zelf polshoogte nemen. Dat doet u door het erfscheidingsputje op te graven. Als u niet weet waar dat putje ligt, kunt u contact opnemen met de gemeente. Het putje bevindt zich meestal 50 cm binnen de perceelsgrens op een diepte van ongeveer 80 cm. Heeft u een bouwtekening van de woning? Hierop staat in veel gevallen aangegeven waar het ontstoppingsputje zich bevind.