Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rijbewijs online verlengen

Wilt u uw rijbewijs verlengen of een categorie laten toevoegen? Dan kan dat ook online. U hoeft dan maar 1 in plaats van 2 keer naar het gemeentehuis te komen, alleen om het op te halen. De kosten zijn gelijk. Bij het online aanvragen kunt u uw rijbewijs na 2 werkdagen ophalen in plaats van 5 werkdagen. Ophalen kan tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken.

Hoe de online aanvraag precies werkt, kunt u zien in de instructievideo van de RDW.

Kosten

U betaalt het normale bedrag voor het vernieuwen van het rijbewijs via iDEAL rechtstreeks aan het RDW.

 • U heeft een geldig Nederlands rijbewijs
 • U staat ingeschreven in de gemeente Berkelland
 • De aanvraag gaat om een verlenging van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding. Voor het eerst een rijbewijs aanvragen kan niet online.
 • U heeft een mobiele telefoon. Dit moet een Android smartphone versie 6.0 of hoger zijn of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13 of hoger. Deze telefoons hebben een NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren bij het online verlengen van uw rijbewijs.
 • U heeft de DigiD app. Met de app moet u eenmalig een controle uitvoeren op uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip, rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 hebben ook een chip.
 • Bij een medische keuring kunt u pas een online aanvraag doen nadat u goedkeuring van het CBR heeft ontvangen. Kijk hiervoor bij Gezondheidsverklaring rijbewijs.
 • De fotograaf brengt voor het maken van een pasfoto en het zetten van een handtekening kosten in rekening. Deze zijn niet inbegrepen in de kosten voor het rijbewijs.

 1. Ga met uw huidige rijbewijs naar een RDW-erkende pasfoto-fotograaf. Dit hoeft geen fotograaf in Berkelland te zijn. 
 2. Daar laat u een (digitale) pasfoto maken en zet u ook de handtekening die later op uw rijbewijs komt.
 3. De fotograaf stuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW.
 4. De RDW vergelijkt uw nieuwe pasfoto met die op uw huidige rijbewijs en laat binnen een paar minuten per e-mail weten of u uw rijbewijs online kunt verlengen.
 5. In die e-mail staat een link naar de site waar u uw rijbewijs kunt aanvragen.
 6. U rekent af met iDEAL.
 7. Zodra uw rijbewijs klaar is, krijgt u een e-mail van de RDW.
 8. U moet uw rijbewijs persoonlijk afhalen. Dit kan tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Breng uw huidige rijbewijs mee, deze moet u inleveren.

Meer informatie over het online verlengen van uw rijbewijs vindt u op de website van het RDW.

U kunt ook een nieuw rijbewijs aanvragen als uw huidige rijbewijs nog geldig is. Let op: de verloopdatum schuift dan naar voren. Voorbeeld: uw rijbewijs is geldig tot 23 juni. U vraagt op 15 mei een nieuw rijbewijs aan. Uw nieuwe rijbewijs heeft 15 mei als verloopdatum.

Wilt u erkend RDW-fotograaf worden? Kijk op de website van het RDW voor meer informatie.