Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Gehandicaptenparkeerkaart

Bent u gehandicapt? Kunt u daardoor niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder aanvragen. Kunt u naast de korte loopafstand vanwege uw handicap niet zonder continue begeleiding van een bestuurder, dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart voor een passagier aanvragen. Bent u permanent en volledig rolstoelgebonden dan kunt u beide kaarten aanvragen.

Keuring

Wij sturen uw aanvraag voor advies naar een onafhankelijke arts. De arts kan u oproepen voor een keuring. Deze keuring vindt meestal plaats in het gemeentehuis in Borculo.

€ 57,70 U betaalt deze kosten altijd, of wij uw aanvraag wel of niet goedkeuren.

  • Uw DigiD
  • Uw creditcard of bankpas voor betaling met iDeal, Visa of Mastercard

Stap 1: Zodra uw aanvraag en de betaling is ontvangen neemt de gemeente uw aanvraag in behandeling. Stap 2: Medisch onderzoek

  • Bij een 1e aanvraag: Vraagt u voor het eerst een kaart aan, dan zal er een medisch onderzoek plaatsvinden. De gemeente maakt gebruik van een vaste arts. Een lichamelijk onderzoek is niet altijd nodig, vaak wordt volstaan met het stellen van vragen. Hiervoor worden aan u geen extra kosten berekend. De uitslag van het onderzoek wordt aan de gemeente verstrekt. Vraagt u een passagierskaart aan, omdat u langdurig afhankelijk bent van de hulp van een bestuurder, dan zal bij de medische keuring uw hulpafhankelijkheid worden beoordeeld.
  • Bij verlenging na 5 jaar: Bij verlenging van de kaart is meestal geen medisch onderzoek meer nodig. Maar wanneer uw medische situatie is gewijzigd kan de gemeente u wel doorverwijzen voor medisch onderzoek.

Stap 3: Besluit/bericht op uw aanvraag. Stap 4: Afhalen kaart in het gemeentehuis. Dit kan alleen persoonlijk. Bij het afhalen van de kaart neemt u mee:

  • de brief
  • een pasfoto
  • de eventueel eerder afgegeven gehandicapten- of invalidenparkeerkaarten

De totale procedure voordat de gehandicaptenparkeerkaart klaar is duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

U vraagt een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan.

Passagierskaart

U kunt deze kaart aanvragen als u of uw kind aan de onderstaande 3 criteria voldoet.

  • U of uw kind kan door een medische beperking niet langer dan 10 minuten alleen gelaten worden, waardoor er sprake is van een continue afhankelijkheid van een chauffeur.
  • U of uw kind is lichamelijk beperkt en hebt een aantoonbare loopbeperking van langdurige aard.
  • U of uw kind kan daardoor niet meer dan 100 meter zelfstandig, al dan niet met gebruik van een loophulpmiddel, lopen.

Bestuurderskaart

U hebt een aantoonbare loopbeperking van langdurige aard en u kunt niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen, maar wel zelfstandig een auto besturen.

Instellingenkaart

Als u verblijft in een zorginstelling. De instelling kan een instellingenkaart krijgen.

Let op: u kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend rolstoel gebonden bent.

Met deze kaart kunt u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale regels voor parkeren.

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u gratis en onbeperkt parkeren op een reguliere parkeerplaats of een speciale gehandicaptenparkeerplaats. Leg wel uw gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit van de auto.

De parkeerkaart is minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar geldig. De parkeerkaart staat op naam van een persoon. De kaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken.

Wij gaan zorgvuldig en vertrouwelijk om met uw persoonsgegevens. Wij houden ons daarbij aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming en leggen alleen vast wat echt nodig is. In de privacyverklaring leest u meer informatie over de manier waarop de gemeente omgaat met persoonsgegevens.