Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ik maak mij zorgen om iemand

Om allerlei redenen kunt u zich zorgen maken om iemand. Heel goed dat u de eerste stap zet. Bij wie kunt u terecht?

Wordt iemand in uw omgeving mishandeld en dreigt er acuut gevaar? Bel dan 112, het landelijke alarmnummer. Is er geen acuut gevaar? Neem dan contact op met Voormekaar of Veilig Thuis. Bij verward gedrag kunt u contact opnemen met het Meldpunt zorgwekkend gedrag.

Voormekaar

Voormekaar is er voor alle inwoners uit Berkelland met vragen over wonen, geld, werk, gezin, relaties, zorg, eenzaamheid of psychische problemen. Wij denken mee, geven advies of bieden ondersteuning.

Af en toe onenigheid of ruzie thuis is normaal, maar er zijn grenzen. Ruzie kan overgaan in huiselijk geweld; dat kan lichamelijk, psychisch of seksueel zijn. Misschien wordt u zelf mishandeld, of overkomt het een familielid of iemand anders in uw omgeving.

U heeft zelf te maken met huiselijk geweld

Als u zelf of iemand binnen uw gezin wordt mishandeld door iemand die u goed kent, is het moeilijk om hulp te zoeken. Maar bedenk u wel dat geweld niet vanzelf ophoudt. Het is dus belangrijk dat u hulp zoekt. Praat erover met iemand die u vertrouwt of zoek professionele hulp. Dat kan bijvoorbeeld bij Voormekaar of Veilig Thuis. Is er echt acuut nood, bel dan het landelijke alarmnummer 112.

U vermoedt mishandeling bij iemand in uw omgeving

Denkt u dat er bij iemand die u kent iets mis is thuis? Praat erover met iemand die u vertrouwt, ook als u niet helemaal zeker bent. Samen kunt u bedenken wat u het beste kunt doen. Voor advies en hulp kunt u – eventueel anoniem – contact opnemen met Veilig Thuis.  Ook als u het niet zeker weet: praat erover met iemand die u vertrouwt. Samen kunt u bespreken wat u hierna het beste kunt doen. Ook kunt u (anoniem) voor advies en hulp terecht bij Voormekaar en Veilig Thuis. Is er echt acuut nood, bel dan het landelijke alarmnummer 112.

Bij kindermishandeling verwaarloost een volwassene een kind of doet het onnodig pijn. Dit kan een ouder of verzorger zijn, maar ook een leerkracht, buurman of buurvrouw of een andere bekende. Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling:

  • lichamelijke mishandeling
  • lichamelijke verwaarlozing
  • emotionele mishandeling
  • emotionele verwaarlozing
  • seksueel misbruik
  • kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld

Van alle soorten kindermishandeling komt lichamelijke verwaarlozing het meest voor. Bij kinderen met een beperking komt seksueel misbruik het vaakst voor.

Wat te doen als u kindermishandeling vermoedt

Vermoedt u dat een kind in uw omgeving wordt mishandeld of misbruikt? Bel dan gratis met Veilig Thuis, telefoonnummer: 0800 20 00. In een gesprek kunt u aangeven waarover u zich zorgen maakt. U kunt ook contact opnemen met Voormekaar. 

Maakt u zich zorgen en denkt u dat iemand psychische zorg nodig heeft? Neem contact op met het Advies- en meldpunt verward gedrag. Bij het advies- en meldpunt kunt u terecht met vragen en ontvangt u advies. Het meldpunt is dagelijks te bereiken tussen 8.30-23.00 uur op telefoonnummer 08 89 33 55 00.