Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vrijwilligerswerk en een uitkering

Veel mensen met een uitkering willen wel vrijwilligerswerk gaan doen. Zo kunnen ze de tijd nuttig besteden. Ook is het een goede manier om werkervaring op te doen. Toch mag dit niet altijd van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) of Fijnder. Het kan namelijk zo zijn dat u door het vrijwilligerswerk minder snel een betaalde baan vindt. Het is belangrijk dat u het vinden van een betaalde baan altijd voorop stelt. Ook mag het vrijwilligerswerk geen verdringing van betaald werk zijn.

Wanneer u vrijwilligerswerk heeft gevonden moet u dit melden bij uw uitkeringsinstantie (UWV of Fijnder). Ook als het om een eenmalige vrijwilligersklus gaat. Zo leren zij u beter kennen, door uw interesses en ervaringen, waardoor ze u beter kunnen helpen om weer terug op de arbeidsmarkt te komen. Ook bekijken zij of het wel echt om vrijwilligerswerk gaat.

Het is noodzakelijk dat het echt om vrijwilligerswerk gaat. Het mag bijvoorbeeld geen werk zijn waar ook iemand met een betaalde baan voor ingehuurd kan worden. U mag bijvoorbeeld wel iemand helpen bij het repareren van een tuinhekje, maar u mag niet iemands huis compleet schilderen. Hiervoor kan diegene een schilder inschakelen. Het UWV en Fijnder controleren het werk en bepalen of het echt om vrijwilligerswerk gaat. Met welke punten het UWV rekening houdt kunt u lezen op de website van het UWV. U kunt hier ook naar vragen bij uw klantmanager van Fijnder of werkcoach van het UWV.

Als u werkloos en arbeidsgeschikt bent, bent u verplicht om te solliciteren. U moet dus altijd blijven zoeken naar een betaalde baan. Het vrijwilligerswerk mag hierbij niet in de weg staan. Wanneer u een betaalde baan weigert omdat u dit niet kan combineren met uw vrijwilligerswerk, dan heeft dat gevolgen voor uw uitkering. Het is mogelijk om een vrijstelling van uw sollicitatieplicht te krijgen. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Overleg hierover met uw klantmanager van Fijnder of werkcoach van het UWV.