Nederlander worden door naturalisatie

Woont u in Nederland en heeft u een andere nationaliteit? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Als niet-Nederlander kunt u op 2 verschillende manieren Nederlander worden, namelijk door optie of naturalisatie.

Nederlandse nationaliteit door naturalisatie

Als u niet via de optieprocedure Nederlander kunt worden, kunt u eventueel naturaliseren. De gemeente controleert uw gegevens en stuurt uw verzoek met een advies van de burgemeester naar de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). De IND onderzoekt of u een Nederlandse nationaliteit door naturalisatie kunt krijgen.

Wanneer u een Nederlandse nationaliteit krijgt, kan het zijn dat u afstand moet doen van uw andere nationaliteit(en).

Een Nederlandse nationaliteit krijgt u pas bij de naturalisatieceremonie. Daar legt u de verklaring van verbondenheid af en krijgt u het besluit van Nederlanderschap.

Afspraak maken

Wilt u Nederlander worden en woont u in Berkelland? Neem telefonisch contact op via 0545 250 250. De medewerker maakt een afspraak met u en bespreekt met u welke documenten u mee moet nemen naar de afspraak.

Links

Onderwerp Bedrag
Naturalisatie: enkelvoudig verzoek: standaard € 925,00
Naturalisatie: enkelvoudig verzoek: laag tarief € 688,00
Naturalisatie: gemeenschappelijk: standaard € 1.181,00
Naturalisatie: gemeenschappelijk: laag tarief € 945,00
Naturalisatie: minderjarige € 137,00
Optie: enkelvoudig € 196,00
Optie: gemeenschappelijk € 335,00
Optie: minderjarige € 22,00

 

U ontvangt een uitnodiging van de gemeente voor de naturalisatieceremonie. U bent verplicht mee te doen aan de ceremonie. U wordt pas Nederlander als u bij de ceremonie de verklaring van verbondenheid aflegt. Hiermee zegt u dat u weet dat de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden ook voor u gelden. Bij de ceremonie krijgt u het besluit waarin staat dat u Nederlander bent geworden.