Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Oekraïne

De oorlog in Oekraïne blijft voortduren en zorgt voor een grote stroom van vluchtelingen. Al het oorlogsleed dat we zien, maakt veel emoties los.

Op deze pagina vindt u informatie over de gemeentelijke opvang en verwijzen wij u naar zoveel mogelijk informatiebronnen over Oekraïne.

Op rijksoverheid.nl staat actuele informatie over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland. U vindt hier onder andere:

Doneren

Op www.giro555.nl leest u dat financiële hulp hard nodig is. En hoe de samenwerkende hulporganisaties zich inzetten voor hulp aan een land in oorlog. Geld doneren is een effectieve manier om bij te dragen aan de hulpverlening. De organisaties ter plaatse weten precies wat wanneer nodig is en kunnen met de hulpgelden hier direct op inspelen.

Opvanglocaties in Berkelland

Vanuit de gemeente vangen we vluchtelingen op in:

  • Borculo: woongebouwen Koren Vier, Lange Dreef (Leostichting), Burgemeester Bloemersstraat 4-5 en Hesselinks Es 9.
  • Ruurlo: La Fontaine (oude postkantoor), Julianaplein 8
  • Haarlo: Burgers Inn (voormalig hotel), Eibergseweg 49
  • Eibergen: Pastorie RK kerk, Grotestraat 88a
  • Neede: Villa La Tour, Stationsweg 13-15

Inschrijven bij de gemeente

Oekraïners kunnen zich inschrijven bij de gemeente Berkelland in de Basisregistratie Personen (BRP). De persoonsgegevens en het (tijdelijke) adres moeten worden doorgegeven. Gegevens uit de BRP worden gebruikt door organisaties van de Nederlandse overheid. De IND krijgt deze gegevens ook en gebruikt deze om het verblijf te regelen.

Onderwijs

Op de voormalige locatie van Het Assink aan de Julianastraat 12 in Neede wordt vanaf 13 juni onderwijs aan Oekraïense kinderen tussen de 6 en 18 jaar aangeboden. Schoolbestuur Portuur (ISK) verzorgt dit voor de vluchtelingen tussen 12 en 18 jaar uit de gemeenten Haaksbergen, Lochem en Berkelland en OPONOA (TSK) verzorgt dit voor vluchtelingen tussen de 6 en 12 jaar uit Berkelland.

Opvang Oekraïners door inwoners

Op de website van Vluchtelingenwerk leest u meer wat er bij komt kijken als u zelf Oekraïners opvangt. Wilt u zich hiervoor aanmelden doe dat dan via het formulier Takecarebnb.

Leefgeld

De betaling van leefgeld voor Oekraïners uit de gemeente Berkelland wordt uitgevoerd door Fijnder. Het gaat om het leefgeld voor eten, kleding en de extra toelage bij een gastgezin (wooncomponent).
Voor vragen over het leefgeld kunt u contact opnemen met www.fijnder.nl.

Voor vluchtelingen

Het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Deze lijn is ook bedoeld voor mensen die willen helpen. Het nummer is (070) 44 55 888 (maandag t/m vrijdag 09.00-21.00 uur).
Zijn er toch nog praktische vragen? Dan kunnen ze contact opnemen met de Rode Kruis Informatielijn. Deze werkt via WhatsApp. Mensen kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal.

Er is ook de website RefugeeHelp. Hier vinden vluchtelingen informatie over hun verblijf in Nederland. Ze lezen daar bijvoorbeeld waar ze terecht kunnen voor onderdak of medische hulp. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens.

De IND heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor de mensen uit Oekraïne die vragen hebben. Let op: Hier wordt Engels en Nederlands gesproken! Het telefoonnummer is: 088 043 04 30. Kies voor optie 9, dan is de wachttijd korter.

Meer informatie

Ook op www.vnog.nl staat nuttige informatie.

Zie ook