Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Verkiezing Europees Parlement

Donderdag 6 juni 2024 vindt de Europese Parlementsverkiezing plaats. In aanloop naar deze verkiezingen vindt u op deze pagina alle informatie die u nodig heeft om straks uw stem te kunnen uitbrengen.

De Europese Parlementsverkiezingen vinden 1 keer in de 5 jaar plaats. Met uw stem kunt u direct invloed uitoefenen op de beslissingen van het Europees Parlement. U stemt op een kandidaat van een van de Nederlandse partijen die aan de Europese verkiezingen deelnemen. Meer informatie over deze verkiezingen vindt u op de website van de Kiesraad.

Informatie voor stemmers uit een ander EU-land

Stemmers uit een ander EU-land moeten in Nederland een Y-32 formulier invullen. Hiermee registreert u zich éénmalig bij uw gemeente.

Met het Y-32 formulier verklaart u niet ook in een ander land te stemmen. Anders zou u 2 keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement. En dat mag niet. U vindt het Y-32 formulier op de website van de Rijksoverheid. Op de genoemde website zijn ook de vertalingen te vinden naar het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools en Spaans.

Deze verklaring (Model Y 32) moet uiterlijk 44 dagen voor de verkiezingsdag zijn ontvangen door de Nederlandse gemeente waar u bent ingeschreven. Voor de verkiezing van het Europees Parlement van 6 juni 2024 is dat uiterlijk op dinsdag 23 april 2024.

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in Nederland? Dan hoeft u geen Y-32 formulier in te vullen.

Opsturen

U stuurt het ingevulde model Y32-formulier via de e-mail of per post naar de gemeente. U kunt het formulier ook tijdens onze openingstijden afgeven bij de receptie in het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Meer informatie

Zie ook