Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Terug naar het overzicht

Beleef het landschap

Dit jaar brengen we in Berkelland een Ode aan ons landschap. Omdat we met elkaar wonen en werken in een prachtige omgeving en daar best trots op zijn! Berkelland is mooi: vanaf het water, vanuit de lucht en op de grond. Horeca-ondernemers Bert van Zijtveld van De Heikamp in Ruurlo, en Pleuni Pelle en Wouter Braam van Het Muldershuis in Eibergen delen met elkaar hoe het landschap hen inspireert.

Bert vertelt trots over De Heikamp: “Ik ben hier opgegroeid, we zitten hier al zo’n 50 jaar, 2 generaties lang. Mijn ouders zijn hier ooit begonnen met een manegebedrijf dat uiteindelijk voor mijn moeder te arbeidsintensief bleek te zijn, nadat mijn vader overleed. Zij is toen met een vierpits fornuis en 12 borden de pannenkoekenboerderij begonnen. In 1985 wonnen we de test van het AD ‘Beste pannenkoekenhuis van Nederland’. Anno 2021 is er rondom het restaurant van alles te beleven: zo hebben we onder andere een Kabouterpad, een Liefdespad en een Klimbos. Al die belevingen liggen hier midden in het landschap.”

Samenwerking met de kruidentuin

Ook bij Het Muldershuis zijn Pleuni en Wouter bezig met landschapsbeleving. “Tegenover ons restaurant zit Kruidenhof te Mallum”, vertelt Wouter. “Sinds 1,5 jaar hebben we een samenwerking”, legt Pleuni uit. “De Kruidenhof levert kruiden, eetbare bloemen en vanaf volgend jaar ook producten uit het onlangs aangeplante voedselbos, die wij in onze gerechten gebruiken. Afgelopen zomer hebben we voor het eerst een diner midden in de Kruidenhof gedaan. Wat het decor was, dat aten mensen ook.”

Het landschap vertelt een verhaal

Zowel De Heikamp als Het Muldershuis heeft een prachtige ligging in de natuur. Bert over het beleven van het landschap met al je zintuigen: “Wij hebben één wandeltocht die ik zelf fantastisch vind: de ‘strooptocht’ die de ingrediënten van de pannenkoek ‘opstroopt’. De tocht gaat langs ons eigen tarweveld, de eierboer en een melkveehouder. Zo proberen we het verhaal van onze pannenkoek te vertellen door middel van het landschap.” Ook bij Het Muldershuis is het verhaal een belangrijk onderdeel van de landschapsbeleving. “Voor ons is De Berkel het belangrijkst. Ons terras ligt aan het water. Vroeger was de molenaarswoning een klein schipperscafeetje, er kwamen per dag wel 150 boten door de sluis. Omdat mensen moesten wachten werd er bij Het Muldershuis een borreltje gedronken”, aldus Pleuni.

We werken op een vakantieplek

“In het voorseizoen pakken we wel eens een stoeltje, die zetten we dan beneden op de steiger waar de boot normaal aanmeert. Dan zitten we daar ’s ochtends koffie te drinken, kijken we uit over het water en dan voelt het gewoon als vakantie. We werken op een vakantieplek. Soms moet je er even uit stappen om dat weer te zien, het is zo uniek”, zegt Wouter. Ook Bert spreekt zijn waardering over het Berkellandse landschap uit: “Je houdt hier echt contact met de essentie van het leven. Als je vier hoog achter in een stad woont, beleef je dat niet vanzelf. Hier ondervind je het, je voelt het als het warm, koud, nat of droog is. En ook niet onbelangrijk: je ziet hier nog waar een kip vandaan komt.” Wouter lacht: “Er zitten zo vaak verbaasde mensen op ons terras: ‘Kijk, een eekhoorntje, en eenden!’ Hier beleven mensen het landschap echt.”

Het Klimbos – Foto: Guido Bogert