Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Terug naar het overzicht

Overeenkomst met COA voor kleinschalige opvang (KSO) van asielzoekers in Eibergen

De gemeente Berkelland sluit met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor tien jaar een bestuursovereenkomst voor een Kleinschalige Opvang (KSO) van 50 Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen en 50 reguliere asielzoekers in Eibergen. Deze opvanglocatie ligt tussen de Winterswijkseweg en de Groenloseweg. Ook zijn met COA aanvullende werkafspraken overeengekomen gericht op de veiligheid en de leefbaarheid. Om deze te kunnen waarborgen, worden aan de hand van een risicoanalyse beheermaatregelen opgesteld. Deze worden gemonitord door het onafhankelijke bureau Beke en een nog in te stellen beheergroep van COA, gemeente, politie en omwonenden.

Verdeelbesluit

Het aangaan van deze overeenkomsten voor de opvanglocatie is een bevoegdheid van het college. Het college voert met deze overeenkomst en die voor de AMV-opvang in Rekken het Verdeelbesluit van de minister uit om op basis van de Spreidingswet 180 opvangplekken te bieden.

Locatiekeuzeonderzoek

Het college stemde op 14 februari 2024 in met de intentieovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de ontwikkeling van 100 opvangplekken in Eibergen. Op basis van het locatiekeuzeonderzoek werd hiervoor een gemeentelijke locatie aan de oude N18, tussen de Winterswijkseweg en de Groenloseweg beschikbaar gesteld. Deze locatie voldoet aan de uitgangspunten uit de gemeenteraad. Het COA spant zich in voor een evenwichtige samenstelling van de asielzoekers voor wat betreft herkomst en geslacht. Instroom is daarbij bepalend.

Betrokkenheid en informatieverstrekking

De opvang van asielzoekers is een politiek en maatschappelijk gevoelig onderwerp. Dit vraagt om zorgvuldigheid. Daarom is het onafhankelijke bureau Beke ingeschakeld voor het maken van een risicoanalyse en het opstellen van beheermaatregelen en monitoring door een beheergroep. Dit alles gericht op veiligheid en leefbaarheid van de omgeving.

Het is belangrijk om te blijven werken aan betrokkenheid van de omgeving door goede informatieverstrekking (o.a. door COA-nieuwsbrief en -website).

Het COA is zelf verantwoordelijk voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Hiervoor wordt een uitgebreide ruimtelijke BOPA-procedure gevolgd.

Bijdrage van het Rijk

Voor de opvanglocatie ontvangt de gemeente een financiële bijdrage van de Rijksoverheid. Deze is gebaseerd op het aantal asielzoekers en het aantal woonruimten.

Omgevingsvergunning

Na de intentieovereenkomst tussen COA en de gemeente is een uitgebreid informatietraject gevolgd, bestaande uit nieuwsbrieven, een startbijeenkomst, bijeenkomsten van een klankbordgroep en verdiepend overleg met direct aanwonenden. Met hen wordt gekeken naar een gewenste invulling van het terrein.