Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sloopvouchers

De gemeente wil sloop van vrijkomende (agrarische) bebouwing in het buitengebied stimuleren. Daarom verlenen we, op aanvraag, sloopvouchers. Als u een sloopvoucher voor een gebouw (meerdere gebouwen kan ook) heeft, kunt u dit gebouw namelijk slopen zonder dat de ‘rechten’ op de sloop vierkante meters verloren gaan. Daarnaast brengen sloopvouchers vraag en aanbod van sloop vierkante meters makkelijker bij elkaar omdat de door de gemeente verleende sloopvouchers op een opvraagbare lijst komen te staan. Zo kan eenvoudig contact gelegd worden tussen geïnteresseerden in en eigenaren van een sloopvoucher.

Als u een voucher heeft en u wilt deze verkopen, dan doet u zelf de onderhandeling over de verkoop van de voucher en bepaalt u zelf de prijs. De gemeente gaat hier niet over. De sloopvoucher is na afgifte 10 jaar geldig en de waarde van de sloopvoucher wordt uitgedrukt in vierkante meters. Gedurende die termijn van 10 jaar kan de voucher (gedeeltelijk of in één keer) ingezet worden in een ontwikkelingsregeling in het buitengebied van de gemeente Berkelland waarvoor sloopcompensatie nodig is.

Lees voordat u een sloopvoucher aanvraagt eerst de ‘Beleidsregelsloopvouchers Berkelland 2025’ door. Hierin staan alle spelregels. Bekijk vooraf onder ‘Stappenplan voor het aanvragen van een voucher’ ook welke documenten u mee moet sturen als u de aanvraag doet.

U kunt een sloopvoucher aanvragen als u eigenaar bent van vrijkomende (agrarische) gebouwen in het buitengebied. Het gebouw moet nog aanwezig zijn, en legaal gebouwd zijn.

Voor objecten zoals mest- en sleufsilo’s, torensilo’s, kuilvoerplaten, (ondergrondse) mestkelders en (tunnel)kassen wordt geen sloopvoucher verleend. Dit geldt ook voor monumentale, karakteristieke of cultuurhistorisch waardevolle bebouwing.

Als de oppervlakte van de bijgebouwen die na de sloop overblijven minder is dan 150 m², wordt dit verschil van de sloopvoucher afgetrokken. Dit komt omdat u op basis van de functie (bestemming) bij een woonbestemming altijd recht heeft om bijgebouwen tot 150 m² te bouwen.

Enkele belangrijke spelregels van de sloopvoucherregeling zijn hieronder toegelicht.

Een gebouw waarvoor u een sloopvoucher aanvraagt, mag na de sloop niet teruggebouwd worden. Daarom passen we, als dat nodig is, de functie (bestemming) van de slooplocatie aan. Dit doen we op het moment dat de voucher wordt ingezet in een ontwikkelingsregeling.

Als u een sloopvoucher wilt verzilveren in een ontwikkelingsregeling, dan zijn altijd de voorwaarden van deze regeling van toepassing. Als u bijvoorbeeld een voucher wil inzetten voor een Rood voor Rood ontwikkeling, dan toetsen wij of en zo ja onder welke voorwaarden dit kan. Ook spreken we dan af wanneer het gebouw, waarvan u de voucher/oppervlakte wilt verzilveren, gesloopt moet zijn (als dit nog niet gebeurd is).

Het kan zijn dat er kosten gemaakt moeten worden om te kunnen voldoen aan de voorwaarden. Bijvoorbeeld omdat er een erfinrichtingsplan gemaakt moet worden voor de slooplocatie. Of omdat de procedure die nodig is voor de aanpassing van de functie (bestemming) geld kost. Zorg dat u dit goed in beeld heeft als u (financiële) afspraken maakt bij de verkoop van uw voucher.

Voor gebouwen waarvoor een sloopvoucher is aangevraagd of verleend, kan geen gemeentelijke sloopsubsidie worden verstrekt. Als er een asbestdak op de gebouwen zit, kunt u daarvoor wel de gemeentelijke asbestsubsidie aanvragen.

Een voucher kan ingezet worden in een ontwikkelingsregeling in het buitengebied van Berkelland waarvoor sloopcompensatie nodig is. Bijvoorbeeld Rood voor Rood of woningsplitsing. Een sloopvoucher kunt u zelf gebruiken of verkopen aan een partij die op zoek is naar sloopmeters.

De gemeente houdt een lijst met verleende sloopvouchers bij. Als aan u een sloopvoucher is verleend, dan komen uw contactgegevens en de waarde van de sloopvoucher (uitgedrukt in vierkante meters) op deze lijst te staan. De lijst is bij de gemeente op te vragen door mensen/partijen die op zoek zijn naar sloopmeters.

Bij de aanvraag van een sloopvoucher kunt u aangeven met welke contactgegevens u op de lijst wilt staan.

Als de sloopvoucher (gedeeltelijk of in één keer) is ingezet in een ontwikkelingsregeling waarvoor sloopcompensatie nodig is, dan noemen we dit verzilveren. U moet dat aan ons doorgeven.

Als een gedeelte van de sloopvoucher is verzilverd, dan passen we de oppervlakte van uw sloopvoucher aan.

Als de gehele voucher is verzilverd, wordt de voucher (en daarmee ook uw contactgegevens) van de lijst afgehaald.

Op het aanvraagformulier vult u (eigenaar) onder andere informatie in over de gebouwen waarvoor u een sloopvoucher aan wilt vragen. Ook vragen wij instemming om op verzoek uw contactgegevens te verstrekken aan potentiële kopers van de sloopvoucher.

Daarnaast moet u de volgende documenten meesturen:

  • Een luchtfoto of situatietekening van het plangebied waarop u alle gebouwen (inclusief de woning(en)) intekent. Ook geeft u hierop de oppervlakte van alle gebouwen aan en voor welke gebouwen u de voucher aanvraagt.
  • Actuele foto’s van het plangebied en de gebouwen waarvoor u een voucher aanvraagt.

De gemeente beoordeelt uw aanvraag. We kijken onder andere of deze past binnen de spelregels van de sloopvoucherregeling. Bijvoorbeeld of de gebouwen legaal gebouwd zijn en of de oppervlaktes kloppen. Ook kijken we of alle gebouwen in aanmerking komen voor een voucher.

Als de sloopvoucher wordt verleend, krijgt u deze van ons in de vorm van een brief. Hierin staat onder andere voor welke gebouwen (en oppervlakte) u de sloopvoucher krijgt.

U kunt daarna, indien gewenst, de gebouwen slopen zonder dat de ‘rechten’ op de vierkante meters verloren gaan. Let op dat u zelf verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van eventueel benodigde onderzoeken of aanvragen van vergunningen om de sloopwerkzaamheden uit te mogen voeren.

Bent u geïnteresseerd in een sloopvoucher? Neem dan contact op met Anne-Marie Menting via 0545 – 250 250.

Heeft u inhoudelijke vragen over de sloopvouchers? Dan kunt u contact opnemen met Wout Velthuis of Inge Rensink via 0545 – 250 250.